Wolters Kluwer, Evidenta orelor de lucru prestate de angajati

Fluxuri
Stare:  În vigoare
Versiune de la: 15 Noiembrie 2021
Autor:

Evidenta orelor de lucru prestate de angajati

Evidenţa orelor de lucru prestate de angajaţi

Obligaţia angajatorului de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de către fiecare salariat este prevăzută în Codul muncii, art. 119. Deoarece nerespectarea acestei obligaţii presupune un risc financiar pentru angajator, sub forma unei contravenţii, şi, de asemenea, datorită schimbării modului de lucru, cum este cazul telemuncii sau muncii la domiciliu, este important ca entităţile să îşi stabilească o procedură de monitorizare a muncii, implementată şi în regulamentul intern/contractul colectiv de muncă.

Evidenta orelor de lucru prestate de angajati Entitate Entitate Telemunca Contravenţii Munca la domiciliu Verificare de către autorităţi Cerinţe Evidenţa orelor de lucru prestate de angajaţi Scop Retribuirea muncii Situaţii particulare Societăţi de pază şi protecţie şi transport rutier

Pas: Evidenţa orelor de lucru prestate de angajaţi

Evidenţa orelor de lucru este obligatorie nu numai pentru a crea posibilitatea verificării modului în care angajatorul respectă prevederile legale privind timpul de muncă şi de odihnă dar şi pentru întocmirea corectă a ştatului de salarii, document întocmit pentru calculul drepturilor băneşti cuvenite salariaţilor, precum şi al contribuţiilor şi al altor sume datorate.

În cauza C-55/18 Federacion de Servicios de Comisiones Obreras (CCOO)/Deutsche Bank SAE, CJUE a fost sesizată cu o întrebare preliminară referitoare la evidenţa orelor de muncă, ţinute de către angajator. În esenţă, trebuia să decidă dacă este suficientă ţinerea unei evidenţe a orelor de muncă lucrate suplimentar sau era necesară o evidenţă mai extinsă, care să includă atât orele de muncă lucrate în mod obişnuit, cât şi cele suplimentare.

Curtea a reţinut că este obligatorie o "măsurare a duratei timpului de lucru zilnic efectuat de fiecare lucrător". Astfel, angajatorii trebuie să înregistreze toate orele lucrate de angajaţii lor.

Motivul existent oferit de Curte fost acela ca, pentru a fi "efectivă" protecţia oferită angajaţilor în ceea ce priveşte "limitarea duratei săptămânale de lucru şi respectarea dreptului la perioade minime de repaus zilnic şi săptămânal", este necesară o evidenţă completă a orelor de lucru.

În ipoteza în care salariaţilor nu le sunt respectate drepturile, evidenţa completă a orelor de lucru, le-ar facilita posibilitatea probării mai uşor a acestui aspect. CJUE argumentează că un sistem limitativ legat de evidenta orelor de lucru ar face imposibila respectarea drepturilor salariaţilor.

Aceasta decizie aduce o noutate, care nu este prezentata expres în Codul muncii, respectiv Curtea a mai reţinut şi faptul că salariaţii ar trebui să aibă acces la evidenţele privind orele lucrate.

Pas: Scop

Strict şi conform legislaţiei muncii, pontajul/condica de prezenta sau un alt document de monitorizare a orelor de lucru prestate de angajaţi are ca scop:

- Retribuirea muncii

- Document justificativ de verificare a respectării legislaţiei muncii de către autorităţile din domeniu