Wolters Kluwer, Deplasari externe - baza impozabila profit

Fluxuri
Stare:  În vigoare
Versiune de la: 21 Mai 2022
Autor:

Deplasari externe - baza impozabila profit

Deplasări externe - baza impozabilă profit, impozit pe venit şi contribuţii sociale

Tratarea diurnei externe, a cheltuielilor de transport şi cazare din punct de vedere al modului de calcul, al impozitului pe profit, al impozitului pe venit si al contribuţiilor sociale obligatorii.

Deplasari externe - baza impozabila profit Entitate Entitate Cheltuieli de transport şi cazare Calcul Care depăşesc limita de 2,5 ori nivelul minim Aplicare procedură de rambursare TVA din UE Nivel Deplasare externă Impozit pe profit Impozit pe venit şi contribuţii sociale TVA Diurnă Exemplu de calcul

Pas: Impozit pe profit

Pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate în scopul desfăşurării activităţii economice, inclusiv indemnizaţiile şi orice alte sume de aceeaşi natură, primite pe perioada delegării/detaşării, după caz, în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului/desfaşurării activităţii, precum şi cheltuielile de transport şi de cazare în ţară şi în străinătate pentru salariati, administratori stabiliţi potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat, directori care îşi desfăşoară activitatea în baza contractului de mandat potrivit legii, membri directoratului de la societăţile administrate în sistem dualist şi ai consiliului de supraveghere, potrivit legii şi manageri, în baza contractului de management prevăzut de lege, dar şi cheltuielile de transport şi cazare pentru alte persoane fizice în condiţiile în care cheltuielile respective sunt efectuate în legătură cu lucrări executate sau servicii prestate de acestea în scopul desfăşurării activităţii economice a contribuabilului.

Art. 25 alin. (1) Codul Fiscal, punctul 13, din titlul II, capitolul II, secţiunea 5 din Normele metodologice de aplicare a art. 25 Codul Fiscal, Art. 76 alin. (2) lit. k), l), m), n) Codul Fiscal

Pas: Impozit pe venit şi contribuţii sociale

Din punct de vedere al impozitului pe venit, limita legală, neimpozabila, pentru diurna externă este de 2,5 ori nivelul legal de diurna stabilit pentru fiecare tara conform Anexa la HG 518/1995 modificata si actualizata. De asemenea, baza lunară de calcul a contribuţiilor sociale individuale obligatorii include indemnizaţiile şi orice alte sume de aceeaşi natură, primite pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, pentru partea care depăşeşte limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit conform Anexa la HG 518/1995 modificata si actualizata. Partea neimpozabila nu este subiect al contribuţiilor salariale.

Pentru suma ce depăşeşte partea neimpozabilă, considerată venit de natură salarială vor fi calculate următoarele contribuţii salariale aferente:

- contribuţia angajatului: impozit pe venit (10%),

- contribuţia pentru asigurări sociale (pensie) (25%),

- contribuţia pentru fondul de asigurări de sănătate (10%);

- contribuţie angajator: contribuţia asiguratorie pentru munca (2,5%);

Prin Legea 72/2022, MO 315/2022, în vigoare din 3.04.2022, se prevăd următoarele cu privire la nivelul diurnelor în cazul deplasărilor interne şi externe pe perioada desfăşurării activităţii în altă localitate, în ţară sau în străinătate, în interesul serviciului, la aceste plafoane, respectiv:

- legea prevede ajustarea tratamentului fiscal al diurnelor, prevăzut în Codul fiscal. În esenţă, prevederile actuale vor fi detaliate în aşa fel încât să facă referire în mod expres la indemnizaţia de delegare, indemnizaţia de detaşare, indemnizaţia de detaşare transnaţională şi prestaţiile suplimentare primite de salariaţi în baza clauzei de mobilitate, aplicandu-se acelaşi tratament fiscal- aceste modificari ale Codului Fiscal se vor aplica începând cu veniturile aferente lunii mai 2022.

- în Codul fiscal aceste cheltuieli intră în categoria celor asimilate salariilor şi li se aplică regulile de impunere proprii veniturilor din salarii pentru partea care depăşeşte plafonul neimpozabil stabilit prin Codul fiscal- prin Legea nr. 72/2022, acest plafon neimpozabil va fi de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizaţie/diurna, dar limitat la 3 remuneraţii pentru administratori/directori/salarii de baza pentru salariaţi prevăzute în raportul juridic.

- plafonul aferent valorii a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat se calculează prin raportarea celor 3 salarii la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare/detaşare/desfăşurare a activităţii în altă localitate, în ţară sau în străinătate

ATENTIE: diurna acordată administratorilor/directorilor care nu sunt remuneraţi este impozabilă integral fiind un venit asimilat salariilor!

Din punct de vedere al impozitului pe profit, cheltuiala cu indemnizaţia de diurnă pe durata deplasării cât şi cheltuiala cu contribuţiile sociale calculate sunt considerate deductibile la calculul impozitului pe profit.

Indemnizaţiile şi orice alte sume de aceeaşi natură, impozabile, primite pe perioada delegării în altă localitate, în România şi în străinătate, se consideră venituri aferente lunii în care se aprobă decontul. Impozitul si contribuţiile aferente se calculează şi se reţin prin cumularea cu veniturile din salarii şi asimilate salariilor aferente lunii respective, iar plata impozitului si a contribuţiilor salariale la bugetul de stat, respectiv bugetul de asigurări sociale se efectuează lunar sau trimestrial.

Art. 76 alin. (4) lit. h), i), j), k), l); Art. 76 alin. (2), lit. k), l), m), n); Art. 76 alin. (6), Art. 139 alin. (1) j), k), l), m); Art. 157 alin. (1) m), n), o), p) Codul Fiscal