Wolters Kluwer, Declaratii carora li se aplica legea preventiei

Fluxuri
Stare:  În vigoare
Versiune de la: 1 Martie 2024
Autor:

Declaratii carora li se aplica legea preventiei

Declaraţii cărora li se aplică legea prevenţiei

Prevenţia este reglementată de Legea 270/2017 şi de Hotărârea de Guvern 33/2018 şi are ca scop reglementarea unei serii de instrumente care să asigure prevenirea săvârşirii de contravenţii. Conform Legii prevenirii, pentru anumite contravenţii, stabilite prin hotărâre a Guvernului, agentul constatator va aplica doar sancţiunea avertismentului la care va anexa un plan de remediere

Declaratii carora li se aplica legea preventiei Autorităţi cu atribuţii de control Autorităţi cu atribuţii de control Definiţii Obligaţii Tipuri de contravenţii privind declaraţiile Contravenţii Cod de Procedura Fiscală Contravenţii Cod Fiscal- taxe locale

Pas: Definiţii

Legea prevede următoarele definiţii:

- măsură de remediere este orice măsură dispusă de agentul constatator în planul de remediere care are ca finalitate îndeplinirea de către contravenient a obligaţiilor prevăzute de lege în sarcina sa;

- plan de remediere reprezinta o anexă la procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, prin care agentul constatator stabileşte măsuri şi un termen de remediere;

- termen de remediere este perioada de timp de maximum 90 de zile calendaristice de la data înmânării sau, după caz, a comunicării procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, în care contravenientul are posibilitatea remedierii neregulilor constatate şi îndeplinirii obligaţiilor legale; durata termenului de remediere se stabileşte cu luarea în considerare a circumstanţelor săvârşirii faptei şi a duratei de timp necesare pentru îndeplinirea obligaţiilor legale; durata termenului de remediere stabilită de organul de control nu poate fi modificată.

Art. 2 din Legea 270/2017

Pas: Obligaţii

Obligaţiile agentului constatator sunt următoarele:

- încheie un proces-verbal de constatare a contravenţiei prin care se aplică sancţiunea avertismentului şi la care anexează un plan de remediere. În această situaţie nu se aplică sancţiuni contravenţionale complementare sau nu întocmeşte un plan de remediere, caz în care se aplică doar sancţiunea avertismentului, în următoarele situaţii:

a) în cazul în care, în cursul derulării controlului, contravenientul îşi îndeplineşte obligaţia legală;

b) în cazul în care contravenţia săvârşită nu este continuă.

Responsabilitatea îndeplinirii măsurilor de remediere revine persoanei care, potrivit legii, poartă răspunderea contravenţională pentru faptele constatate.

- dacă o persoană săvârşeşte mai multe contravenţii, din cele prevăzute de hotărârea Guvernului de la art. 10 alin. (3), constatate în acelaşi timp de acelaşi agent constatator, se încheie un singur proces-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, la care se anexează, după caz, un plan de remediere.

- are obligaţia să verifice în registrul unic de control şi în evidenţele autorităţii/instituţiei publice din care face parte, dacă contravenientul a beneficiat de prevederile legii. Agentul constatator are obligaţia să facă menţiuni în registrul unic de control cu privire la planul de remediere.

- În termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data expirării termenului de remediere, autoritatea/instituţia publică cu atribuţii de control are obligaţia să reia controlul şi să completeze partea a II-a a planului de remediere anexat la procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii şi, dacă este cazul, registrul unic de control, cu menţiuni privind modalitatea de respectare a măsurilor de remediere dispuse.

În situaţia în care, cu ocazia reluării controlului, se constată neîndeplinirea de către contravenient a obligaţiilor legale conform măsurilor de remediere stabilite, în termenul acordat, agentul constatator încheie un alt proces-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, prin care se constată săvârşirea de contravenţii şi se aplică sancţiunea/sancţiunile contravenţionale, altele decât avertisment, cu respectarea legislaţiei care stabileşte şi sancţionează contravenţiile prevăzute în hotărârea menţionată la art. 10 alin. (3).

- În cazul în care, în termen de 3 ani de la data încheierii procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii în condiţiile legii, contravenientul săvârşeşte din nou aceeaşi contravenţie, sunt direct aplicabile prevederile legale în vigoare privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor.

Art. 4-9 din Legea 270/2017