Wolters Kluwer, Contestarea actelor administrativ fiscale

Fluxuri
Stare:  În vigoare
Versiune de la: 1 Martie 2024
Autor:

Contestarea actelor administrativ fiscale

Contestarea actelor administrativ fiscale

Procedura prezintă modalitatea de contestare a actelor administrativ fiscale.

Contestarea actelor administrativ fiscale MFP MFP Termenul de raspuns ANAF ANAF Termenul legal de răspuns la contestaţie Persoană juridică Persoană juridică Procedura nouă Retragerea contestaţiei Dosarul contestaţiei Termenul de depunere a contestaţiei Forma şi conţinutul contestaţiei Anularea totală sau parţială a actului atacat Act legislativ nou care abrogă OANAF 3741/2015 Contestarea actelor administrativ fiscale Obiectul contestaţiei Motivul contestaţiei Termenul de depunere a contestaţiei Retragerea contestaţiei Termenul de contestare a actelor prin care se începe executarea silită

Pas: Contestarea actelor administrativ fiscale

Începând cu anul 2016 se aplică prevederile Ordinului ANAF nr. 3741/2015 privind aprobarea Instrucţiunilor pentru aplicarea titlului VIII din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 975 din 29 decembrie 2015 şi a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016. Acesta cuprinde o nouă procedură de contestare a actelor administrative fiscale.

Ordinul ANAF 3741/2015

Pas: Motivul contestaţiei

Orice persoană care consideră că a fost lezată în drepturile sale printr-un act administrativ fiscal este îndreptăţit să depună o contestaţie. Pot fi contestate atât baza de impozitare, cât şi creanţa fiscală stabilite prin decizie de impunere (acestea se contestă doar împreună, n.red.), cât şi deciziile de nemodificare a bazei de impozitare prin care nu sunt stabilite creanţe fiscale.

În cazul deciziilor referitoare la bazele de impozitare, prevăzute de Codul de procedură fiscală la art. 99 alin. (1), este important de ştiut că, contestatia se poate depune de orice persoana care participa la realizarea venitului, ca bazele de impozitare se stabilesc separat, prin decizie referitoare la bazele de impozitare, în situaţia în care venitul impozabil este realizat de mai multe persoane. Decizia trebuie să cuprindă şi repartizarea venitului impozabil pe fiecare persoană care a participat la realizarea venitului.

Ordinul ANAF nr. 3741/2015 stabileşte că în cazul deciziilor emise potrivit art. 99 din Codul de procedură fiscală, bazele de impunere pot fi contestate numai prin contestarea deciziei referitoare la baza de impunere (art. 1, alin. 1.1-1.2).

În ceea ce priveşte bazele de impozitare constatate separat într-o decizie referitoare la baza de impozitare, acestea pot să fie atacate numai prin contestarea respectivei decizii.

Art. 268, Codul de Procedură Fiscală