Wolters Kluwer, Consecintele declararii ca inactiv fiscal

Fluxuri
Stare:  Ieşit din vigoare
Versiune de la: 1 Martie 2018 până la: 3 Mai 2019
Autor:

Consecintele declararii ca inactiv fiscal

Consecinţele declarării ca inactiv fiscal

Conform prevederilor Codului fiscal, contribuabilii care sunt declaraţi inactivi sunt supuşi obligaţiilor privind plata impozitelor, taxelor şi contribuţiilor sociale obligatorii, dar, în perioada respectivă, nu beneficiază de dreptul de deducere a cheltuielilor şi a taxei pe valoarea adăugată aferente achiziţiilor efectuate.

Aşadar, pe perioada de inactivitate fiscală, se produc 2 consecinţe: (i) societatea are codul de TVA anulat, ceea ce înseamnă că, deşi va colecta TVA, nu va avea dreptul de deducere; şi (ii) cheltuielile realizate în această perioada nu vor fi deductibile la plata impozitului pe profit.

Consecintele declararii ca inactiv fiscal Departamentul Financiar-contabil Departamentul Financiar-contabil Alte taxe şi impozite Plata Impozit pe profit Nedeductibilitate cheltuieli Alte taxe şi impozite Reguli speciale pentru aplicarea TVA Ajustare în favoarea contribuabililor Consecinţele declarării ca inactiv fiscal TVA Ajustare TVA Plata TVA şi obligaţii declarative Consecinţe parteneri contractuali

Pas: TVA

Contribuabilii, persoane impozabile stabilite în România, declaraţi inactivi conform Codului de procedură fiscală, care desfăşoară activităţi economice în perioada de inactivitate, nu beneficiază de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adăugată aferente achiziţiilor efectuate.

art. 11 alin. (6) din Codul fiscal

Pas: Ajustare TVA

Persoanele impozabile a căror înregistrare în scopuri de TVA a fost anulată de organele fiscale competente, întrucât acestea au fost declarate inactive, au obligaţia să efectueze ajustarea taxei aferente bunurilor de capital, deoarece se consideră că bunurile de capital nu sunt alocate unei activităţi economice pe perioada în care nu au avut un cod valabil de TVA.

Nu se efectuează ajustarea taxei deductibile aferente bunurilor de capital în situaţia în care suma care ar rezulta ca urmare a fiecărei ajustări aferente unui bun de capital este mai mică de 1.000 lei.

În cazul înregistrării în scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12), persoana impozabilă îşi exercită dreptul de deducere pentru achiziţiile de bunuri şi/sau servicii efectuate în perioada în care a avut codul de înregistrare în scopuri de TVA anulat, prin înscrierea taxei în primul decont de taxă prevăzut la art. 323 depus după înregistrare sau, după caz, într-un decont ulterior, chiar dacă factura nu cuprinde codul de înregistrare în scopuri de TVA al persoanei impozabile. După înregistrarea în scopuri de taxă conform art. 316 alin. (12), pentru livrările de bunuri/prestările de servicii efectuate în perioada în care au avut codul de înregistrare în scopuri de TVA anulat, contribuabilii emit facturi în care înscriu distinct taxa pe valoarea adăugată colectată în perioada respectivă, care nu se înregistrează în decontul de taxă depus conform art. 32.

În domeniul taxei pe valoarea adăugată şi al accizelor, autorităţile fiscale şi alte autorităţi naţionale trebuie să ţină cont de jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

art. 11 alin. (6), (8)- (11), art. 305 alin. (4) lit. a) şi alin. (5)-(7) din Codul fiscal