Wolters Kluwer, Conflictele colective de munca

Fluxuri
Stare:  În vigoare
Versiune de la: 15 Noiembrie 2021
Autor:

Conflictele colective de munca

Conflictele colective de muncă

Conflictele de muncă ce au ca obiect stabilirea condiţiilor de muncă cu ocazia negocierii contractelor colective de muncă sunt conflicte referitoare la interesele cu caracter profesional, social sau economic ale salariaţilor, denumite conflicte de interese. Conflictele de muncă ce au ca obiect exercitarea unor drepturi sau îndeplinirea unor obligaţii decurgând din legi ori din alte acte normative, precum şi din contractele colective sau individuale de muncă sunt conflicte referitoare la drepturile salariaţilor, denumite conflicte de drepturi.

Dacă prevederile legale privind procedura de soluţionarea conflictelor colective de muncă nu sunt aplicate întocmai există riscul unor contravenţii şi a unor litigii în muncă.

Conflictele colective de munca Persoana juridică Persoana juridică Tipuri de grevă Participarea la grevă Grevele de solidaritate Grevele de avertisment Concilierea Medierea şi arbitrajul Greva Sancţiuni Conflictele colective de muncă Situaţii de conflicte colective de muncă Procedura de soluţionare Completare şi soluţionare sesizare Declanşare conflict colectiv de muncă

Pas: Conflictele colective de muncă

Conform Legii nr. 62/2011 a dialogului social, conflictele colective privesc o colectivitate de angajaţi, salariaţi sau funcţionari publici, inclusiv cu statut special, şi un angajator, după caz, o colectivitate de angajatori şi au legătură cu negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă.

În acest caz, angajaţii sunt reprezentaţi în conflictele de muncă, după caz, de:

- sindicatele reprezentative din unitate sau de la nivelul superior acestora (federaţii sau confederaţii sindicale);

- reprezentanţii angajaţilor, desemnaţi să-i reprezinte la negocieri ori, după caz, care participa la aceste negocieri. De menţionat este că, potrivit Codului muncii, reprezentanţii salariaţilor aleşi în condiţiile dispoziţiilor art. 221 şi 222 au, printre atribuţii, şi pe aceea de a negocia contractul colectiv de muncă [art. 223 lit. e)].

Art. 159-160 Legea nr. 62/2011, republicată

Pas: Situaţii de conflicte colective de muncă

Conflictele colective de muncă pot fi declanşate în următoarele situaţii:

a) angajatorul sau organizaţia patronală refuză să înceapă negocierea unui contract ori acord colectiv de muncă, în condiţiile în care nu are încheiat un astfel de contract sau acord ori cel anterior a încetat;

b) angajatorul sau organizaţia patronală nu acceptă revendicările formulate de angajaţi;

c) părţile nu ajung la o înţelegere privind încheierea unui contract sau acord colectiv de muncă până la data stabilită de comun acord pentru finalizarea negocierilor.

Art. 161 din Legea nr. 62/2011, republicată