Wolters Kluwer, Cheltuieli de mecenat - donatii

Fluxuri
Stare:  În vigoare
Versiune de la: 17 Februarie 2022
Autor:

Cheltuieli de mecenat - donatii

Cheltuieli de mecenat (donaţii)

Prezintă aspectele fiscale şi contabile privind efectuarea unor acţiuni de mecenat (donaţie).

Cheltuieli de mecenat - donatii Părţi contract Părţi contract Impozit pe profit Înregistrări Impozit pe venit TVA Excepţii Tratament Fiscal Contabil Realizare cheltuieli de mecenat (donaţie) Ce reprezintă mecenatul? Cerinţe legale privind actul de mecenat Beneficiarul Contractul şi condiţii

Pas: Ce reprezintă mecenatul?

Mecenatul este un act de liberalitate prin care o persoană fizică sau juridică, numită mecena, transferă, fără obligaţie de contrapartidă directă sau indirectă, dreptul său de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare către o persoană fizică, ca activitate filantropică cu caracter umanitar, pentru desfăşurarea unor activităţi în domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau ştiinţific - cercetare fundamentală şi aplicată.

Art. 1 alin. (3) din Lege nr. 32/1994 actualizată

Pas: Beneficiarul

Poate fi beneficiar al mecenatului orice persoană fizică cu domiciliul în România, fără obligativitatea de a fi recunoscută de către o persoană juridică fără scop lucrativ sau de către o instituţie publică, care necesită un sprijin în domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar, stiinţific-cercetare fundamentala si aplicata.

Controlul modului de respectare a utilizării mijloacelor financiare şi a bunurilor materiale primite de beneficiarii sponsorizărilor şi mecenatelor, în scopul pentru care au fost transferate prin actele prevăzute la art. 1, se efectuează de către Ministerul Finanţelor Publice prin aparatul de inspecţie economico-financiară, aşa cum este definit la art. 3 alin. (1) din Normele metodologice privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea inspecţiei economico-financiare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 101/2012.

Art. 4 alin. (2) si art. 111 din Lege nr. 32/1994 actualizată