Wolters Kluwer, Aspecte privind salariile compensatorii

Fluxuri
Stare:  În vigoare
Versiune de la: 15 Noiembrie 2021
Autor:

Aspecte privind salariile compensatorii

Aspecte privind salariile compensatorii

Salariaţii concediaţi în baza art. 65 din Codul muncii, pot beneficia de compensaţii, neexistând astfel obligaţia angajatorului de a plăti salarii compensatorii la încetarea contractului individual de muncă, decât în măsura în care o lege specială prevede un astfel de drept în favoarea salariaţilor sau angajatorul şi-a asumat o astfel de obligaţie prin contractul colectiv de muncă. Totuşi, în cazul concedierilor colective există obligaţia angajatorului de a acorda salarii compensatorii, conform O.U.G. nr. 98/1999.

Aspecte privind salariile compensatorii Persoana juridică Persoana juridică Acordarea salariilor compensatorii Consecinţe Situaţii în care nu se acorda salarii compensatorii Valoarea salariilor compensatorii Aspecte privind salariile compensatorii Categorii de concedieri Concedierea individuală Concedierea colectivă Posibilitatea acordării salariilor compensatorii

Pas: Aspecte privind salariile compensatorii

Plata compensatorie reprezintă o sumă neimpozabilă al cărei cuantum lunar este egal cu salariul mediu net pe unitate, realizat în luna anterioară disponibilizării.

In sectorul privat, dreptul la salarii compensatorii este prevăzut de O.U.G. nr. 98/1999. Astfel, cuantumul plăţilor compensatorii şi celelalte condiţii de acordare se stabilesc de regulă prin contractul colectiv de muncă.

Art. 28 din O.U.G. nr. 98/1999

Pas: Categorii de concedieri

În funcţie de tipul de concediere pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, aceasta poate fi individuală sau colectivă.

Art. 66 din Codul muncii