Wolters Kluwer, Anularea ulterioara a aprobarii distribuirii de dividende

Fluxuri
Stare:  În vigoare
Versiune de la: 29 August 2022
Autor:

Anularea ulterioara a aprobarii distribuirii de dividende

Anularea ulterioara a aprobarii distribuirii de dividende Persoană juridică Persoană juridică Implicaţii contabile Plată dividende Anularea ulterioară a aprobării distribuirii de dividende Compentenţa Anulare distribuire de dividende? AGA anulare/distribuire dividende Implicaţii fiscale DA DA DA NU

Pas: Anularea ulterioară a aprobării distribuirii de dividende

Prezintă implicaţiile fiscale şi contabile ale anulării ulterioare a aprobării distribuirii de dividende.

Pas: Compentenţa

Adunarea generală a acţionarilor/asociaţilor are obligaţia principală să aprobe situaţia financiară anuală şi să stabilească repartizarea profitului net. Rezultă că, hotărârile adunării generale sunt suverane (în limitele legii) cu atât mai mult cu cât acestea sunt făcute publice (Oficiul Registrului Comerţului) şi reprezintă dorinţa exprimată a asociaţilor/acţionarilor.

Dividendul reprezintă cota-parte din profit ce se plăteşte fiecărui asociat/acţionar. Dividendele se distribuie asociaţilor/acţionarilor proporţional cu cota de participare la capitalul social vărsat, dacă prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plăti în mod opţional trimestrial în termenul stabilit de adunarea generală a asociaţilor/acţionarilor sau, după caz, stabilit prin legile speciale, regularizarea diferenţelor rezultate din distribuirea dividendelor în timpul anului urmând să se facă prin situaţiile financiare anuale. Plata diferenţelor rezultate din regularizare se face în termen de 60 de zile de la data aprobării situaţiilor financiare anuale aferente exerciţiului financiar încheiat.

În caz contrar, societatea comercială datorează, după acest termen, dobândă penalizatoare calculată conform art. 3 din Ordonanţa Guvernului nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar, aprobată prin Legea nr. 43/2012, dacă prin actul constitutiv sau prin hotărârea adunării generale a acţionarilor care a aprobat situaţia financiară aferentă exerciţiului financiar încheiat nu s-a stabilit o dobândă mai mare.

În cazul distribuirii parţiale a dividendelor între asociaţi sau acţionari în cursul anului financiar, situaţiile financiare anuale vor evidenţia dividendele atribuite parţial şi vor regulariza diferenţele rezultate, în mod corespunzător.

În cazul în care asociaţii sau acţionarii datorează restituiri de dividende, în urma regularizării operate în situaţiile financiare anuale, acestea se achită societăţii în termen de 60 de zile de la data aprobării situaţiilor financiare anuale.

Nu se vor putea distribui dividende decât din profituri determinate potrivit legii.

Deci, daca reglementările legale prevăd că adunarea generală a hotărât şi aprobat repartizarea profitului atunci tot ea poate hotărî şi revenirea asupra deciziei, din motive ce ţin de dificultăţile financiare, asociaţii/acţionarii renunţând la dreptul lor de creanţă asupra societăţii (drept care a luat naştere o dată cu repartizarea profitului în adunarea de aprobare a situaţiilor financiare).

Art. 67, art. 194, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 31/1990 republicată şi actualizată.

Pas: AGA anulare/distribuire dividende

Pentru a fi opozabilă terţilor, hotărârea adunării generale prin care s-a revenit asupra distribuţiei iniţiale a profitului trebuie înregistrată la Oficiul Registrului Comerţului sau publicată în MO, partea a IV-a, dupa caz

Art. 5 din Legea nr. 26/1990 actualizată, art. 194, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 31/1990 republicată şi actualizată.