Wolters Kluwer, Anulare inregistrare in scopuri de TVA

Fluxuri
Stare:  În vigoare
Versiune de la: 25 Ianuarie 2023
Autor:

Anulare inregistrare in scopuri de TVA

Anulare înregistrare în scopuri de TVA

Prezintă condiţiile în care se realizează anularea înregistrării în scopuri de TVA de către ANAF din oficiu sau la cererea contribuabilului precum şi modul de efectuare a ajustării taxei deduse iniţial, actualizate conform legislaţiei publicata în anul 2017.

Anulare inregistrare in scopuri de TVA ANAF ANAF Publicarea listei contribuabililor cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA Subcriterii de risc fiscal Persoană juridică Persoană juridică Alte cazuri Are drept de deducere beneficiarul? Anulare înregistrare în scopuri de TVA Din oficiu de către ANAF La cererea contribuabilului Persoana impozabilă declarată inactivă cf art. 11 a), c)-g) Anulare, din oficiu, a persoanelor impozabile cu risc fiscal ridicat, alin. (11) lit. h)

Pas: Din oficiu de către ANAF

Organele fiscale competente anulează înregistrarea unei persoane în scopuri de TVA, dacă:

1. este declarată inactivă conform prevederilor Codului de Procedură Fiscală. Organul fiscal competent anulează înregistrarea în scopuri de TVA de la data declarării ca inactivă a persoanei impozabile.

2. dacă asociaţii/administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabilă însăşi au înscrise în cazierul fiscal infracţiuni şi/sau faptele prevăzute la art. 4 alin. (4) lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal, de la data comunicării deciziei de anulare de către organele fiscale competente. Prin excepţie, în cazul societăţilor reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se dispune anularea înregistrării persoanei în scopuri de TVA dacă:

a. administratorii şi/sau persoana impozabilă însăşi, în cazul societăţilor pe acţiuni sau în comandită pe acţiuni, au înscrise în cazierul fiscal infracţiuni şi/sau faptele prevăzute la art. 4 alin. (4) lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 39/2015;

b. asociaţii majoritari sau, după caz, asociatul unic şi/sau administratorii şi/sau persoana impozabilă însăşi, în cazul altor societăţi decât cele menţionate la pct. 1, au înscrise în cazierul fiscal infracţiuni şi/sau faptele prevăzute la art. 4 alin. (4) lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 39/2015;

Astfel, prin asociat majoritar se înţelege persoana fizică sau juridică ce deţine părţi sociale/acţiuni în cadrul unei societăţi reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în procent de minimum 50% din capitalul social al societăţii.

4. nu a depus niciun decont de taxă prevăzut la art. 323 pentru 6 luni consecutive, în cazul persoanei care are perioadă fiscală luna calendaristică, şi pentru două trimestre calendaristice consecutive, în cazul persoanei impozabile care are perioadă fiscală trimestrul calendaristic, dar nu este în situaţia prevăzută la lit. a) ori b), din prima zi a lunii următoare celei în care a intervenit termenul de depunere al celui de-al şaselea decont de taxă în prima situaţie şi, respectiv, din prima zi a lunii următoare celei în care a intervenit termenul de depunere al celui de-al doilea decont de taxă în a doua situaţie;

5. dacă în deconturile de taxă depuse pentru 6 luni consecutive, în cazul persoanei impozabile care are perioada fiscală luna calendaristică, şi pentru două trimestre calendaristice consecutive, în cazul persoanei impozabile care are perioada fiscală trimestrul calendaristic, nu au fost evidenţiate achiziţii de bunuri/servicii şi nici livrări de bunuri/prestări de servicii realizate în cursul acestor perioade de raportare, organele fiscale competente anulează înregistrarea în scopuri de TVA din prima zi a lunii următoare celei în care a intervenit termenul de depunere al celui de-al şaselea decont de taxă în prima situaţie şi, respectiv, din prima zi a lunii următoare celei în care a intervenit termenul de depunere al celui de-al doilea decont de taxă în a doua situaţie;

6. dacă persoana impozabilă nu era obligată şi nici nu avea dreptul să solicite înregistrarea în scopuri de TVA;

Anularea înregistrării în scopuri de TVA se realizează la solicitarea persoanei impozabile sau din oficiu de către organele fiscale competente, după caz. Anularea înregistrării în scopuri de TVA este valabilă de la data comunicării deciziei de anulare de către organele fiscale competente.

7. în situaţia persoanelor impozabile care solicită scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în vederea aplicării regimului special de scutire prevăzut la art. 310 sau a regimului special pentru agricultori prevăzut la art. 3151;

8. dacă persoana impozabilă, societate cu sediul activităţii economice în România, înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, supusă înmatriculării la registrul comerţului, prezintă risc fiscal ridicat. Prin ordin al preşedintelui A.N.A.F. se stabilesc criteriile pentru evaluarea riscului fiscal

Procedura de anulare se aplică persoanelor impozabile care prezintă risc fiscal ridicat, în urma selecţiei efectuate periodic, în mod automat, prin intermediul aplicaţiei informatice dezvoltate la nivel central, în baza criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal prevăzute în anexa nr. 6 la OANAF 393/2021.

Criteriile pentru evaluarea riscului fiscal au alocat un punctaj negativ. Punctajul final se calculează prin însumarea punctajelor aferente fiecărui criteriu de risc, la care se adaugă 100 de puncte.

Persoana impozabilă prezintă risc fiscal ridicat dacă punctajul obţinut este mai mic de 51 de puncte.

Aceasta selecţie nu cuprinde persoanele impozabile care se regăsesc în listele întocmite de compartimentul de specialitate, cu ajutorul aplicaţiei informatice, în aplicarea procedurii de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA aprobată prin ordin ANAF, pentru anularea înregistrării în scopuri de TVA, şi nici persoanele impozabile care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 316 alin. (11) lit. a) din Codul fiscal.

Dacă pe parcursul procedurii de evaluare au fost identificate persoane impozabile care îndeplinesc cel puţin una dintre condiţiile de scoatere din evidenţă prevăzute la art. 316 alin. (11) lit. a), c)-g) din Codul fiscal, compartimentul de evaluare procedează la sistarea procedurii şi transmiterea către compartimentul de specialitate a listei cuprinzând persoanele impozabile respective.

Înainte de luarea deciziei de anulare, din oficiu, a înregistrării în scopuri de TVA, compartimentul de specialitate asigură exercitarea de către contribuabil a dreptului de a fi ascultat, potrivit prevederilor art. 9 din Codul de procedură fiscală.

Dacă reprezentantul legal al persoanei impozabile nu se prezintă la locul şi data stabilite prin notificare, compartimentul de evaluare întocmeşte un referat care cuprinde propunerea de anulare a înregistrării în scopuri de TVA.

Dacă reprezentantul legal al persoanei impozabile se prezintă la locul şi data stabilite prin notificare, furnizează date şi informaţii, precum şi documente relevante în susţinerea cauzei din care să rezulte că persoana impozabilă nu se încadrează în categoria persoanelor impozabile care prezintă risc fiscal ridicat, compartimentul de evaluare întocmeşte un referat care cuprinde propunerea de menţinere a calităţii de persoana înregistrată în scopuri de TVA. Dacă reprezentantul legal al persoanei impozabile se prezintă la locul şi data stabilite prin notificare, dar nu furnizează date şi informaţii, precum şi documente sau acestea nu sunt relevante în susţinerea cauzei din care să rezulte că persoana impozabilă nu se încadrează în categoria persoanelor impozabile care prezintă risc fiscal ridicat, compartimentul de evaluare întocmeşte un referat care cuprinde propunerea de anulare a înregistrării în scopuri de TVA.

Dacă reprezentantul legal al persoanei impozabile se prezintă la locul şi data stabilite prin notificare, furnizează date şi informaţii, precum şi documente, dar acestea nu sunt concludente pentru reevaluarea nivelului riscului fiscal, compartimentul de evaluare transmite motivat documentaţia care a stat la baza analizei direcţiei regionale antifraudă fiscală care are sediul în aria de competenţă teritorială a direcţiei generale regionale a finanţelor publice din care face parte organul fiscal competent.

În urma verificărilor efectuate, direcţia regională antifraudă fiscală transmite compartimentului de evaluare un raport care cuprinde motivele de fapt şi de drept care stau la baza propunerii de anulare sau de menţinere a calităţii de persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA. Compartimentul de evaluare va întocmi, în baza raportului primit de la direcţia regională antifraudă fiscală competentă, referatul cu propunere de anulare sau de menţinere a calităţii de persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA.

Transmiterea informaţilor, documentelor şi probelor suplimentare considerate relevante în susţinerea cauzei, de către reprezentantul legal al persoanei impozabile se pot transmite şi prin posta electronică, fără a fi necesară prezenţa la sediul organului fiscal competent; caz în care persoana impozabilă va comunica organului fiscal adresa de email utilizată în relaţia cu acesta.

Art. 316 alin. (11) Codul Fiscal, pct. 88 (17) si (18), titlul VII, capitolul XIII, sectiunea 1 din Normele Metodologice la Art. 316 Codul Fiscal; art. 2-4 din Ordin ANAF 393/2021 din 2.10.2017

Pas: La cererea contribuabilului

Organele fiscale competente anulează înregistrarea în scopuri de TVA la solicitarea persoanei impozabile în următoarele situaţii:

- dacă persoana impozabilă nu era obligată şi nici nu avea dreptul să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, respectiv realizează doar operaţiuni scutite fără drept de deducere; în această situaţie, anularea înregistrării în scopuri de TVA se realizează fie la solicitarea persoanei impozabile fie din oficiu de către organele fiscale competente. Anularea înregistrării în scopuri de TVA este valabilă de la data comunicării deciziei de anulare de către organele fiscale competente.

- atunci când persoana impozabilă solicită scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în vederea aplicării regimului special de scutire prevăzut la art. 310 sau a regimului special pentru agricultori prevăzut la art. 3151 din Codul Fiscal.

Ajustarea taxei deduse iniţial pentru:

- activele corporale fixe care nu sunt amortizate integral la data anularii înregistrarii în scopuri de TVA, altele decât cele care sunt considerate bunuri de capital, precum şi bunurile de capital aflate în patrimoniu, pe perioada în care persoana impozabilă nu are un cod valabil de TVA, se consideră că sunt alocate unei activităţi fără drept de deducere, fiind obligatorie ajustarea taxei deduse iniţial;

- sumele rezultate din ajustare se declară în ultimul decont de TVA depus (formularul 300); În cazul în care, nu a evidenţiat corect sau nu a efectuat ajustările de taxă prevăzute, persoana impozabilă va declara sumele rezultate din ajustarea taxei prin depunerea formularului 307 "Declaraţie privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adăugată" ;

- taxa rezultată din ajustare se achită la bugetul de stat până la data depunerii decontului/declaraţiei.

Art. 316 alin. (11) f) şi g) Codul Fiscal, pct. 88 (17), titlul VII, capitolul XIII, sectiunea 1 din Normele Metodologice la Art. 316 Codul Fiscal