Wolters Kluwer, Analiza comparativa fiscala PFA vs societate

Fluxuri
Stare:  Ieşit din vigoare
Versiune de la: 1 Octombrie 2016 până la: 23 Ianuarie 2019
Autor:

Analiza comparativa fiscala PFA vs societate

Analiză comparativă fiscală PFA vs societate

Din 2016, creşte impozitarea PFA, punându-se problema dacă suspendarea sau încetarea activităţii ca PFA şi înfiinţarea unei societăţi reprezintă o soluţie de luat în considerare.

Analiza comparativa fiscala PFA vs societate Contribuabil Contribuabil Societate Dividende Microîntreprindere Impozit cote diferenţiate Plătitoare impozit pe profit Analiză comparativă fiscală PFA vs societate Criterii independenţă PFA Taxare obligatorie Obligatii declarative

Pas: Criterii independenţă

Codul fiscal prevede:

- activitate dependenta este orice activitate desfăşurată de o persoană fizică într-o relaţie de angajare generatoare de venituri. Astfel, angajarea presupune încheierea unui contract individual de munca cu persoana respectiva, in timp ce încheierea unor contracte civile (de prestări de servicii) cu persoanele respective sunt generatoare de venituri din activităţi independente.

- activitate independentă este orice activitate desfăşurată de către o persoană fizică în scopul obţinerii de venituri, care îndeplineşte cel puţin 4 dintre cele 7 criterii:

1. persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului şi a modului de desfăşurare a activităţii, precum şi a programului de lucru;

2. persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea pentru mai mulţi clienţi;

3. riscurile inerente activităţii sunt asumate de către persoana fizică ce desfăşoară activitatea;

4. activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfăşoară;

5. activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacităţii intelectuale şi/sau a prestaţiei fizice a acesteia, în funcţie de specificul activităţii;

6. persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare şi supraveghere a profesiei desfăşurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea şi exercitarea profesiei respective;

7. persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terţe persoane în condiţiile legii;

Exercitarea unei activităţi independente presupune desfăşurarea acesteia în mod obişnuit, pe cont propriu şi urmărind un scop lucrativ.

Nota: O activitate poate fi reconsiderată, ca activitate dependentă, în cazul în care raportul juridic în baza căruia se desfăşoară activitatea nu reflectă conţinutul economic al acestuia.

art. 7 pct. 1-3 din Codul fiscal şi pct. 1 din Normele la Codul fiscal

Pas: PFA

Activitate ca persoană fizică autorizată poate îmbrăca următoarele forme:

1 Profesii libere: Profesiile libere sunt legiferate de legi speciale şi sunt coordonate de către autorităţile din domeniu.

Tipuri de profesii libere: medic, avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect.

2 Persoană fizică autorizată, condiţii:

- Se poate înregistra ca PFA orice persoană fizică de peste 18 ani, care nu a săvârşit infracţiuni financiare şi are un sediu.

- PFA-ul poate alege o activitate din categoria activităţilor CAEN.

Pentru anumite activităţi se solicită documente prin care se face dovada calificării în acel domeniu.

Riscul patrimonial: În general, PFA-urile răspund cu tot patrimoniul persoanei fizice. Deci, dacă există un creditor al PFA-ului, acesta se poate îndrepta şi asupra bunurilor persoanei fizice.

Pentru a evita riscul răspunderii patrimoniale, PFA-ul poate separa patrimoniul persoanei fizice de patrimoniul PFA-ului.

Persoanele fizice autorizate (altele decât profesiile libere) care intenţionează să desfăşoare o activitate economică ca persoane fizice autorizate sunt obligate să se înregistreze şi să se autorizeze la Oficiile Registrului Comerţului. Ca urmare a înregistrării şi autorizării, Oficiile Registrului Comerţului atribuie contribuabililor codul unic de înregistrare.

Certificatul de înregistrare, conţinând codul unic de înregistrare, este documentul care atestă înregistrarea în registrul comerţului, autorizarea funcţionării, precum şi luarea în evidenţă de către autoritatea fiscală competentă.

Profesiile libere sunt autorizate de către autorităţile din domeniu. Acestea nu trebuie să fie înregistrate la Registrul Comerţului.

art. 8 şi art. 2 lit. j) din O.U.G. nr. 44/2008 actualizată