SAVCIUC Elena, Concediul de odihnă neefectuat nu a fost compensat în bani la încetarea contractului de muncă. Cum procedăm?

Articole
Publicare: Revista Romana de Dreptul Muncii 3 din 2024
Autor:
Tip: Info

Concediul de odihnă neefectuat nu a fost compensat în bani la încetarea contractului de muncă. Cum procedăm?

Concediul de odihnă neefectuat nu a fost compensat în bani la încetarea contractului de muncă. Cum procedăm?

Întrebare: La încetarea contractului de muncă angajatorul nu a compensat în bani salariatului concediul de odihnă neefectuat. Cum putem proceda pentru a plăti şi declara aceste zile de concediu având în vedere ca au trecut mai bine de trei luni de la încetarea contractului?

Răspuns: Potrivit dispoziţiilor art. 144C. muncii, dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor. Acest drept al salariatului nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.

Iar potrivit art. 146C. muncii, concediul de odihnă se efectuează în fiecare an. În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul...

Conținut complet disponibil după conectare pe Sintact