Contract subsecvent. Posibilitatea prelungirii în afara valabilităţii acordului-cadru

Răspunsuri Achiziţii Publice
Stare:  În vigoare
Autor răspuns: Ceparu & Irimia Consulting
Dată răspuns: 6 Aprilie 2023, stare legală neschimbată

ÎNTREBARE

SITUAŢIA DE FAPT

Entitatea contractantă a încheiat un acord cadru de prestări servicii de reparaţii vagoane cu valabilitate 7.05.2022. În interiorul valabilităţii acordului cadru a fost încheiat ultimul contract subsecvent cu valabilitate 28.04.2023, având că obiect reparaţii cu modernizare vagoane călători. Cu ocazia redactării clauzelor contractuale, s-a stabilit că întreaga cantitate de servicii ce urmează a se efectua să fie împărţită, prin graficul de prestare anexat la contract, astfel: 4 servicii care se vor executa în anul 2022 şi 12 servicii care se vor executa în anul 2023; Având în vedere că valabilitatea ultimului contract subsecvent urmează să expire, contractantul solicită prelungirea valabilităţii acestuia, ţinând cont că nu a prestat întreagă cantitate de servicii care fac obiectul contractului, motivând problemele apărute la aprovizionarea cu echipamente şi piese de schimb în vederea reparaţiei vagoanelor de la anumiţi furnizori, în sensul că au primit termene de livrare depăşite, ceea ce va conduce la depăşirea termenelor de finalizare a serviciilor convenite prin contract.

Faţă de situaţia de fapt descrisă:

- Având în vedere că prin graficul de prestare au fost stabilite două termene de realizare şi finalizare a serviciilor contractate prin contractul încheiat, la 31.12.2022 era necesar încheierea unui act adiţional de modificare a graficului de prestare pentru cantitatea stabilită cu termen de finalizare anul 2022 şi nefinalizate până în prezent?

- Un contract subsecvent cu valabilitate în afara valabilităţii acordului-cadru, mai poate fi prelungit prin act adiţional în vederea executării întregii cantităţii de servicii contractate, având în vedere prevederile art. 113 alin (3) şi (4) din H.G. nr. 394/2016 cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora: "(3) Entitatea contractantă are dreptul de a încheia contracte subsecvente numai în perioada de valabilitate a acordului-cadru. (4) Durata contractelor subsecvente încheiate în conform cu alin. (3) pot depăşi durata acordului cadru."?

RĂSPUNS

Conținut complet disponibil după conectare pe Sintact