Capitolul iv - Condiţii generale de funcţionare în structurile de primire turistice cu funcţiuni de cazare si/sau alimentaţie publică, după caz - Norme Metodologice din 2013 PRIVIND ELIBERAREA CERTIFICATELOR DE CLASIFICARE A STRUCTURILOR DE PRIMIRE TURISTICE CU FUNCŢIUNI DE CAZARE SI ALIMENTAŢIE PUBLICĂ, A LICENŢELOR SI BREVETELOR DE TURISM
M.Of. 353 bis
În vigoare
(3)Operatorii economici proprietari şi/sau administratori de structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi/sau alimentaţie publică, clasificate, precum şi agenţiile de turism au obligaţia de a afişa, într-un mod vizibil, la intrarea în structura de primire turistică cu funcţiune de cazare şi/sau alimentaţie publică/sediul agenţiei de turism logoul brandului turistic naţional.
(1)Structurile de primire turistice cu funcţiuni de cazare pot avea în componenţă spaţii de cazare clasificate la cel mult două categorii, cu condiţia ca diferenţa dintre aceste categorii să fie de cel mult o stea/margaretă, iar cea de-a doua categorie să fie inferioară clasificării generale a structurii. Categoria generală de clasificare a structurii de primire turistice este dată de cea la care sunt încadrate majoritatea spaţiilor de cazare din incinta acesteia, dar nu mai puţin de 65% din totalul spaţiilor de cazare. în situaţia în care nu este întrunit acest procent minim de 65%, structura de primire turistică va fi clasificată la categoria inferioară.Categoria unităţii | Lenjeria | Prosoapele | Halatele |
5 si 4 stele/margarete | 2 zile | 2 zile | 3 zile |
3 stele/margarete | 3 zile | 2 zile | - |
2 stele/margarete si 1 stea/margaretă | 4 zile | 3 zile | - |
Nr. | Tipul de unitate | Categoria de clasificare (stele) | ||||
crt. | 5 | 4 | 3 | 2 | 1 | |
1. | Profil restaurant: | |||||
1.1. Clasic | x | x | x | x | x | |
1.2. Specializat | ||||||
1.2.1. Pescăresc | x | x | x | x | - | |
1.2.2. Vânătoresc | x | x | x | x | - | |
1.2.3. Rotiserie | - | x | x | x | x | |
1.2.4. Zahana | - | x | x | x | x | |
1.2.5. Dietetic | - | x | x | x | x | |
1.2.6. Lacto-vegetarian | - | x | x | x | x | |
1.2.7. Familial/pensiune | - | x | x | x | x | |
1.3. Cu specific | ||||||
1.3.1. Cramă | x | x | x | x | - | |
1.3.2. Cu specific local | x | x | x | x | - | |
1.3.3. Cu specific naţional | x | x | x | x | - | |
1.4. Cu program artistic | x | x | x | - | - | |
1.5. Braserie sau Bistrou | x | x | x | x | x | |
1.6. Berărie | - | - | x | x | x | |
1.7. Grădină de vară | x | x | x | x | x | |
1.8. Terasă | x | x | x | x | x | |
2. | Profil bar: | |||||
2.1. Bar de noapte | x | x | - | - | - | |
2.2. Bar de zi | x | x | x | x | x | |
2.3. Cafe-bar sau Cafenea | x | x | x | x | x | |
2.4. Club sau Disco-bar | x | x | x | x | - | |
2.5. Bufet-bar | - | - | x | x | x | |
3. | Profil fast-food: | |||||
3.1. Restaurant-autoservire | - | - | x | x | x | |
3.2. Bufet tip expres | - | - | x | x | x | |
3.3. Pizzerie | - | - | x | x | x | |
3.4. Snack-bar | - | - | x | x | x | |
4. | Cofetărie | x | x | x | x | - |
5. | Patiserie, plăcintărie, simigerie | x | x | x | x | - |
(2)Conform prevederilor normelor de clasificare, structura de primire turistică cu funcţiuni de alimentaţie publică poate fi:
a)INDEPENDENTĂ - aceasta nu este necesară în vederea obţinerii certificatului de clasificare a structurii de primire turistică cu funcţiuni de cazare şi poate fi amplasată în exteriorul sau interiorul perimetrului acesteia;
b)IMPUSĂ - aceasta este necesară în vederea obţinerii certificatului de clasificare a structurii de primire turistică cu funcţiuni de cazare sau asigură serviciile necesare tipurilor de cazare aşa cum sunt definite în Ordonanţa Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 755/2001, cu modificările şi completările ulterioare, şi este amplasată în perimetrul structurii de primire turistică cu funcţiuni de cazare pe care o deserveşte.
(3)Totalul suprafeţelor de servire ale structurii de primire turistică cu funcţiuni de alimentaţie publică impusă este amplasat în totalitate în perimetrul structurii de primire turistică cu funcţiuni de cazare care asigură şi servicii de alimentaţie publică printr-unul sau mai multe baruri şi/sau restaurante, deservite de una sau mai multe bucătării, inclusiv mobile şi alte utilaje specifice: dozatoare băuturi, îngheţată, popcorn şi altele asemenea, în funcţie de numărul de locuri şi tipurile de cazare oferite.
(4)Numărul de locuri, pe fiecare tip de structură de primire turistică cu funcţiuni de alimentaţie publică impusă nu poate depăşi capacitatea structurilor de primire turistică cu funcţiuni de cazare pe care le deserveşte.