Capitolul ii - Înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală şi nonanimală - Norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor din 2008 privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală

M.Of. 895

În vigoare
Versiune de la: 19 Iulie 2024
CAPITOLUL II:Înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală şi nonanimală
SECŢIUNEA 1:Definiţii
Art. 16
Prezentul capitol stabileşte procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de vânzare cu amănuntul a produselor de origine animală şi nonanimală.
Art. 17
În sensul prezentului capitol, termenii şi expresiile următoare se definesc astfel:
a)vânzare cu amănuntul - manipularea şi/sau prelucrarea produselor alimentare şi depozitarea lor în punctele de vânzare sau livrare către consumatorul final, incluzând terminalele de distribuţie, operaţiunile de catering, cantine de fabrică, catering instituţional, restaurante şi alte operaţiuni similare în domeniul serviciilor alimentare, magazine, centre de distribuţie tip supermarket şi puncte de vânzare angro, astfel cum este definită la capitolul I articolul 3 punctul 7 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European şi al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare, de instituire a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară şi de stabilire a procedurilor în domeniul siguranţei produselor alimentare;

b)[textul din Art. 17, litera B. din capitolul II, sectiunea 1 a fost abrogat la 19-sep-2019 de Art. I, punctul 14. din Ordinul 106/2019]
c)înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor-înscrierea unităţilor în listele celor cu vânzare cu amănuntul de către direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în baza unei solicitări scrise din partea beneficiarului;
d)furnizare marginală - furnizarea de produse de origine animală în cantităţi mici obţinute în unitatea de vânzare cu amănuntul către alte unităţi de vânzare cu amănuntul;

e)furnizare localizată - furnizarea de produse de origine animală obţinute în unitatea de vânzare cu amănuntul către alte unităţi de vânzare cu amănuntul situate pe teritoriul judeţului şi în orice judeţ limitrof judeţului unde funcţionează unitatea de vânzare cu amănuntul;

f)furnizare restrânsă - furnizarea de produse de origine animală obţinute în unitatea de vânzare cu amănuntul, respectiv 5 sortimente din fiecare categorie de produse de origine animală, către alte unităţi de vânzare cu amănuntul;

g)unităţi de vânzare cu amănuntul - unităţile supuse înregistrării şi controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, cuprinse în anexa nr. 1, care funcţionează în baza documentului de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor eliberat de direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, conform modelului din anexa nr. 3;
h)cantităţi mici - următoarele cantităţi de produse de origine animală obţinute în unitatea de vânzare cu amănuntul şi care sunt destinate vânzării către alte unităţi de vânzare cu amănuntul, în scopul vânzării către consumatorul final, şi anume:
1.carne tranşată, carne tocată, carne preparată şi/sau produse din carne într-o gamă sortimentală restrânsă, până la maximum 5 sortimente, cumulate, în cantitate de până la 8.000 kg/lună;
2.brânzeturi - până la 1.500 kg/săptămână, medie anuală;
3.lapte pasteurizat şi produse lactate lichide - până la 3.000 kg/săptămână;
4.produse proaspete din pescuit - până la 1.000 kg/săptămână;
5.produse din pescuit prelucrate - până la 2.000 kg/lună;
6.vânat sălbatic - până la 300 kg/lună.

SECŢIUNEA 2:Înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de vânzare cu amănuntul a produselor de origine animală şi/sau nonanimală
Art. 18
(1)Activităţile din unităţile de vânzare cu amănuntul prevăzute în anexa nr. 1 se desfăşoară în baza documentului de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor emis de direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, prevăzut la anexa nr. 3.

(2)Înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor din unităţile cu vânzare cu amănuntul prevăzute în anexa nr. 1 se efectuează de către direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, prin inspectorii autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.
(3)Cererea solicitantului se soluţionează de către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în cel mai scurt timp, dar nu mai mult de 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentaţiei complete.

Art. 19
(1)În vederea obţinerii documentului de înregistrare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor pentru activităţile din unităţile de vânzare cu amănuntul prevăzute în anexa nr. 1, operatorii din sectorul alimentar sau reprezentanţii legali ai acestora trebuie să depună la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti un dosar cuprinzând următoarele documente:
a)o cerere scrisă în care sunt precizate:
1.denumirea şi adresa unităţii;
2.activitatea desfăşurată;
3.tipurile şi cantităţile de produse supuse vânzării cu amănuntul;
4.locurile de vânzare cu amănuntul a produselor obţinute în unitatea proprie;
5.numărul personalului lucrător, cu excepţia stânelor;
b)schiţa obiectivului unde se desfăşoară activităţile de producţie, cu excepţia stânelor;
c)copia certificatului constatator sau, după caz, a certificatului de înregistrare eliberat de oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunalul în a cărui rază teritorială îşi desfăşoară activitatea, copia carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol/atestatului de producător prin care se face dovada deţinerii animalelor, eliberat de primărie, iar în cazul vânătorilor şi pescarilor, copia carnetului de membru vânător/permisului de pescuit comercial vizat pe anul în curs de asociaţiile profesionale din domeniu în conformitate cu prevederile legislaţiei specifice în vigoare;
d)copia actului de identitate al reprezentantului legal al operatorului economic;
e)dovada care atestă ca au fost achitate tarifele stabilite de legislaţia specifică în vigoare.
(2)În vederea eliberării documentului de înregistrare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor pentru activităţile din unităţile de vânzare cu amănuntul, direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti înregistrează cererea depusă şi, prin medicii veterinari oficiali/inspectorii autorităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, verifică atât documentaţia depusă, cât şi, la faţa locului, îndeplinirea cerinţelor din domeniul specific şi a celor prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare.
(3)Medicii veterinari oficiali/Inspectorii autorităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor cu atribuţii în domeniul înregistrării sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti întocmesc la faţa locului un proces-verbal de constatare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 8, pentru unităţile de comercializare, cuprinzând concluzia evaluării.
(4)Sunt exceptate de la prevederile alin. (1)-(3) automatele de vânzare a produselor alimentare.
(5)În cazul automatelor de vânzare a produselor alimentare, în vederea obţinerii documentului de înregistrare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, operatorii din sectorul alimentar sau reprezentanţii legali ai acestora trebuie să depună la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti pe raza căreia este/sunt amplasat/amplasate automatul/automatele următoarele documente:
a)o cerere scrisă;
b)copia certificatului constatator sau, după caz, a certificatului de înregistrare eliberat de oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunalul în a cărui rază teritorială îşi desfăşoară activitatea;
c)copiile după fişa tehnică a tipului de automat/automate pentru care se solicită înregistrarea.
(6)Cererea prevăzută la alin. (5) lit. a) cuprinde următoarele:
a)denumirea, adresa şi datele de contact ale societăţii comerciale care operează automatele prin intermediul cărora se realizează vânzare de produse alimentare;
b)numărul de automate deţinute de către operatorul din sectorul alimentar prin intermediul cărora se realizează vânzarea de produse alimentare;
c)lista automatelor de vânzare a produselor alimentare, conform modelului din anexa nr. 17;
d)tipurile de produse supuse vânzării cu amănuntul.
(7)În vederea eliberării documentului de înregistrare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor pentru automatele de vânzare a produselor alimentare, direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti înregistrează cererea depusă şi, prin medicii veterinari oficiali/inspectorii autorităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, verifică documentaţia depusă.
(8)Operatorul din sectorul alimentar este obligat să notifice direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti lista actualizată cu adresele de amplasare şi cu elementele de identificare a automatelor de vânzare a produselor alimentare în cazul în care schimbă locaţia unor automate sau amplasează automate noi.

(9)Procedura de înregistrare a automatelor de vânzare a produselor alimentare se poate efectua şi prin intermediul unei platforme dedicate online, pentru a cărei utilizare Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor elaborează ghiduri/proceduri detaliate destinate atât operatorilor din domeniu, cât şi personalului responsabil din cadrul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

Art. 20
(1)Pentru unităţile de vânzare cu amănuntul care îndeplinesc cerinţele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor conform legislaţiei specifice, direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti emite documentul de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3.
(2)Unităţile de vânzare cu amănuntul vor fi înregistrate într-un registru special de către direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, acestea acordând pentru fiecare unitate un număr de înregistrare, precedat de literele "VA", care semnifică "vânzarea cu amănuntul".
(3)Pentru automatele de vânzare a produselor alimentare, direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti în raza teritorială unde funcţionează automatele emite un singur document de înregistrare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, conform anexei nr. 16, pentru fiecare operator din domeniul alimentar care utilizează automate de vânzare a produselor alimentare, însoţit de documentul în care sunt trecute elementele de identificare a tuturor automatelor deţinute de operator, precum şi locurile de amplasare ale acestora, conform modelului prevăzut în anexa nr. 17.

(4)Elementul de identificare/Plăcuţa de identificare, aplicat/aplicată pe fiecare automat, trebuie să cuprindă inscripţionat, vizibil şi lizibil, literele «VA», care semnifică «vânzare cu amănuntul», indicativul judeţului unde este înregistrat operatorul din domeniul alimentar care utilizează automatele, numărul de înregistrare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor emis de către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, numărul de identificare unic al automatului în concordanţă cu numărul de automate pe care le deţine societatea comercială, precum şi seria unică a automatului; responsabilitatea confecţionării şi aplicarea elementului de identificare/plăcuţei de identificare deţinut/deţinută de fiecare automat revine operatorului din sectorul alimentar.

(5)Ulterior emiterii documentului de înregistrare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, toate automatele de vânzare a produselor alimentare sunt supuse controalelor oficiale realizate de medicii veterinari oficiali/inspectorii autorităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
(6)Operatorul din sectorul alimentar care comercializează produse alimentare prin intermediul automatelor trebuie să deţină o listă actualizată cu amplasarea automatelor deţinute, listă ce trebuie pusă la dispoziţia autorităţilor competente, la cererea acestora.
(7)Operatorul care deţine unităţi mobile şi/sau temporare de comercializare a alimentelor are obligativitatea să se înregistreze sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti pe a cărei rază teritorială este situat sediul social; în cazul în care vânzarea se realizează pe raza altui judeţ, operatorul are obligativitatea să notifice direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti pe a cărei rază teritorială doreşte să îşi expună produsele cu cel puţin 10 zile lucrătoare înainte de începerea activităţii, conform anexei nr. 20.
(8)În cazul în care, în urma verificării unităţii de către medicii veterinari oficiali/inspectorii autorităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, se constată neîndeplinirea condiţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în nota de constatare/procesul-verbal de constatare se înscriu deficienţele constatate, măsurile dispuse, precum şi termenele de remediere a deficienţelor, sub semnătura operatorului din sectorul alimentar.
(9)La expirarea termenului de remediere a deficienţelor stabilite în nota de constatare/procesul-verbal de constatare, operatorul din sectorul alimentar solicită, printr-o cerere scrisă, direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti reverificarea unităţii.
(10)Înainte de începerea activităţii, operatorul din sectorul alimentar are obligaţia de a obţine documentul de înregistrare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor pentru activităţile din unităţile de vânzare cu amănuntul, de la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.
(11)Documentul de înregistrare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor pentru activităţile din unităţile de vânzare cu amănuntul îşi păstrează valabilitatea atât timp cât sunt îndeplinite condiţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare.

Art. 21
(1)Direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti monitorizează activităţile de vânzare cu amănuntul şi informează, după caz, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
(2)Direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti va radia din lista celor înregistraţi operatorii din sectorul alimentar care desfăşoară activităţi de vânzare cu amănuntul atunci când se constată că aceştia nu respectă condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor stabilite de legislaţia în vigoare.
Art. 22
(1)Produsele de origine animală obţinute în unităţi cu vânzare cu amănuntul, destinate comercializării, trebuie să prezinte pe etichetă informaţia «PRODUS ÎN UNITATEA DE TIP ................... », unde se înscrie tipul unităţii conform prevederilor anexei nr. 1, urmat de literele «VA», care semnifică «vânzarea cu amănuntul», indicativul judeţului şi numărul de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor al unităţii.

(2)Operatorii din sectorul alimentar din unităţile de vânzare cu amănuntul de produse de origine animală şi nonanimală trebuie să se asigure că produsele obţinute şi comercializate către consumatorul final nu prezintă risc pentru sănătatea publică şi că sunt îndeplinite toate condiţiile stabilite de legislaţia în vigoare referitoare la:
a)etichetare;
b)asigurarea trasabilităţii;
c)parametrii de calitate şi siguranţă ai materiilor prime şi ai produselor finite;
d)controlul potabilităţii apei;
e)instruirea personalului;
f)controlul stării de sănătate;
g)eliminarea dăunătorilor (insecte, rozătoare, păsări etc.);

h)eliminarea deşeurilor;

i)întreţinerea şi igiena spaţiilor şi a echipamentelor;
j)aplicarea procedurilor de bune practici de igienă, bazate pe principiile siguranţei alimentului stabilite prin ghidurile de bune practici în cazul producătorilor agricoli crescători de animale sau, după caz, a principiilor sistemului Analizei hazardului şi punctelor critice de control (HACCP), având în vedere tipul unităţii, capacitatea de producţie şi specificul unităţii.

Art. 23
Unităţile care obţin produse tradiţionale şi care sunt înregistrate la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale trebuie să funcţioneze în baza autorizaţiei/înregistrării sanitare veterinare şi/sau pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare.
SECŢIUNEA 3:Controale, măsuri şi sancţiuni
Art. 24
(1)Activităţile din unităţile prevăzute în anexa nr. 1 sunt supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor de către direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.
(2)În cazul în care, la controalele efectuate, direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti constată că nu sunt îndeplinite condiţiile legale de funcţionare, notifică în scris acest fapt operatorului din sectorul alimentar şi poate dispune următoarele măsuri:
a)sancţionarea contravenţională în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
b)suspendarea activităţii până la remedierea deficienţelor constatate;
c)interzicerea desfăşurării activităţii pentru care nu sunt îndeplinite condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor prevăzute în legislaţia naţională în vigoare;
d)reţinerea oficială a produselor alimentare de origine animală şi nonanimală.
Art. 25
(1)În cazul suspendării activităţii, direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, prin inspectorii autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, consemnează în nota de constatare/procesul-verbal de constatare întocmită/întocmit la unitate motivul suspendării activităţii şi emite ordonanţa privind suspendarea activităţii, conform modelului stabilit în anexa nr. 5.
(2)Termenul de remediere a deficienţelor începe de la data notificării reprezentantului legal al unităţii de către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti şi poate fi stabilit. după caz, împreună cu operatorul din sectorul alimentar, dar nu poate fi mai mare de 4 luni.

(3)Direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti retrage documentul de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor şi emite ordonanţa privind interzicerea desfăşurării activităţii, conform modelului prevăzut în anexa nr. 6, atunci când în cadrul acţiunilor de control efectuate de inspectorii autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor se constată nerespectarea prevederilor legale în baza cărora acestea au fost înregistrate,
(4)În cazul unităţilor de vânzare cu amănuntul a căror activitate a fost interzisă, reluarea activităţii se realizează prin parcurgerea procedurii de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, conform prevederilor legale, după corectarea neconformităţilor.
(5)Operatorii din sectorul alimentar trebuie să aplice toate măsurile pentru corectarea deficienţelor constatate şi să solicite, printr-o cerere scrisă, reverificarea unităţii de către direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, atunci când deficienţele au fost corectate.
(6)La încetarea activităţii la cererea operatorului din sectorul alimentar, acesta are obligaţia să depună o notificare care să cuprindă motivele care stau la baza încetării activităţii, conform modelului din anexa nr. 18, şi documentul de înregistrare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor în original. Direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti retrage documentul de înregistrare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor şi emite decizia privind încetarea activităţii din unităţile supuse înregistrării sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, conform anexei nr. 19.

Art. 26
(1)În cazul în care se constată că activităţile cuprinse în anexa nr. 1 se desfăşoară fără respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti emite ordonanţa privind interzicerea desfăşurării activităţii, conform modelului prevăzut la anexa nr. 6, şi o va comunica structurilor teritoriale din cadrul Ministerului Justiţiei, Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, Ministerului Economiei şi Finanţelor şi Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse.
(2)Activităţile de vânzare cu amănuntul vor fi supuse ori de câte ori este necesar controlului la locul de obţinere sau de vânzare de către direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiva municipiului Bucureşti.
SECŢIUNEA 4:Dispoziţii finale
Art. 27
În scopul eliberării documentului de înregistrare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor pentru activităţile din unităţile de vânzare cu amănuntul, tarifele trebuie achitate de către operatorul din sectorul alimentar la depunerea documentaţiei.

Art. 28
(1)Activităţile de vânzare cu amănuntul a produselor de origine animală şi nonanimală se pot derula atât timp cât sunt îndeplinite condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor conform cerinţelor legislaţiei în vigoare.
(2)Operatorii din sectorul alimentar sunt obligaţi să notifice direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cu privire la orice modificare survenită în activităţile desfăşurate.
(3)Orice modificări ulterioare solicitate, printr-o cerere scrisă, de operatorul din sectorul alimentar în documentul de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor se efectuează de direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, care a eliberat documentul de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.
(4)În cazul unor modificări referitoare la denumirea societăţii, schimbarea sediului social sau al altor modificări care nu necesită efectuarea verificării la faţa locului a unităţii se emite un nou document de înregistrare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, păstrând acelaşi număr de înregistrare, fără a se percepe tarifele pentru înregistrarea sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.
(5)La emiterea noului document de înregistrare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor se anulează şi se retrage documentul de înregistrare vechi.
(6)În vederea eliberării unui duplicat al documentului de înregistrare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, în cazul pierderii sau deteriorării/furtului acestuia, operatorul din sectorul alimentar depune la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti următoarele documente:
1.cerere privind emiterea unui duplicat al documentului de înregistrare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
2.anunţul din presă privind publicarea pierderii/deteriorării/furtului documentului de înregistrare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor în vederea declarării nulităţii acestuia;
3.documentul care atestă achitarea tarifului de emitere a duplicatului, reprezentând 20% din cuantumul tarifului de înregistrare.

Art. 29
(1)Documentele de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor eliberate de direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, anterior datei intrării în vigoare a prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor rămân valabile.
(2)Documentele de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor care nu au fost ridicate de la direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, de către solicitanţi în termen de 30 de zile de la data eliberării vor fi anulate.