Secţiunea 3 - Certificatele sanitar-veterinare pentru subproduse de origine animală şi produse derivate care nu sunt destinate consumului uman aplicabile pe teritoriul naţional - Norma sanitara veterinara din 2019 privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară a unităţilor din domeniul subproduselor de origine animală şi produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman
M.Of. 690 bis
În vigoare Versiune de la: 4 Noiembrie 2025
SECŢIUNEA 3:Certificatele sanitar-veterinare pentru subproduse de origine animală şi produse derivate care nu sunt destinate consumului uman aplicabile pe teritoriul naţional
Art. 41
(1)Subprodusele de origine animală sau produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman, cu excepţia celor provenind din unităţi de vânzare directă de produse primare, unităţi de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală şi a deşeurilor de catering care au fost prelucrate termic şi care urmează a fi expediate către diferiţi destinatari sunt supuse certificării sanitar-veterinare; în acest sens este emis de către un medic veterinar oficial din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti certificatul sanitar-veterinar pentru subproduse de origine animală care nu sunt destinate consumului uman, conform modelului prevăzut în anexa nr. 35.
(1)Subprodusele de origine animală sau produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman, cu excepţia celor provenind din unităţi de vânzare directă de produse primare, unităţi de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală şi a deşeurilor de catering care au fost prelucrate termic şi care urmează a fi expediate către diferiţi destinatari sunt supuse certificării sanitar-veterinare; în acest sens este emis de către un medic veterinar oficial din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti certificatul sanitar-veterinar pentru subproduse de origine animală care nu sunt destinate consumului uman, conform modelului prevăzut în anexa nr. 35.(2)Originalul certificatului sanitar-veterinar prevăzut la alin. (1) însoţeşte subprodusele de origine animală/produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman până la destinaţie şi trebuie îndosariat şi păstrat timp de minimum 2 ani, împreună cu documentul de mişcare pentru subproduse de origine animală/produse derivate care nu sunt destinate consumului uman; copia rămâne la medicul veterinar oficial emitent, care deţine un registru pentru evidenţa certificatelor emise.
Art. 42
(2)Numerele necesare pentru înscrierea în regim unic a certificatelor sanitar-veterinare pentru subproduse de origine animală/produse derivate care nu sunt destinate consumului uman se alocă de către fiecare direcţie sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti după formatul NN XXXXXX, unde codul judeţului este urmat de 6 cifre.
(1)Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti asigură tipărirea, înscrierea în regim unic şi distribuirea către medicii veterinari oficiali a certificatelor sanitar-veterinare pentru subproduse de origine animală/produse derivate care nu sunt destinate consumului uman.
(2)Numerele necesare pentru înscrierea în regim unic a certificatelor sanitar-veterinare pentru subproduse de origine animală/produse derivate care nu sunt destinate consumului uman se alocă de către fiecare direcţie sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti după formatul NN XXXXXX, unde codul judeţului este urmat de 6 cifre.(3)[textul din Art. 42, alin. (3) din capitolul VI, sectiunea 3 a fost abrogat la 26-apr-2021 de Art. II, punctul 27. din Ordinul 55/2021]
Art. 43
(1)[textul din Art. 43, alin. (1) din capitolul VI, sectiunea 3 a fost abrogat la 26-apr-2021 de Art. II, punctul 28. din Ordinul 55/2021]
(2)În cazul existenţei suspiciunii de încălcare a prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1069/2009, direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti pot dispune medicilor veterinari oficiali care supraveghează activitatea unităţilor de abatorizare, tranşare şi procesare carne, unităţilor de prelucrare lapte, peşte, unităţilor pentru depozitarea produselor de origine animală şi unităţilor din sectorul de vânzare cu amănuntul înregistrate/autorizate sanitar-veterinar conform Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 57/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare sanitară veterinară a unităţilor care produc, procesează, depozitează, transportă şi/sau distribuie produse de origine animală, cu modificările şi completările ulterioare, şi/sau Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 111/2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a activităţilor de producţie procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală, cu modificările şi completările ulterioare, să asiste la încărcarea şi la cântărirea mijloacelor de transport a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman care urmează să fie expediate la unităţile de destinaţie şi să înregistreze cantitatea respectivă în certificatul sanitar-veterinar prevăzut în anexa nr. 37.
(3)Certificatele sanitar-veterinare pentru subproduse de origine animală care nu sunt destinate consumului uman, deţinute de direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi seriile de numere alocate de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, emise în baza Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 16/2010 cu modificările şi completările ulterioare, pot fi utilizate până la epuizarea acestora, dar nu mai târziu de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei norme sanitar-veterinare.