Art. 43. - Făinuri alimentare - Norma din 1995 privind alimentele si protectia sanitara a acestora

M.Of. 59 bis

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 22 Martie 1996
Art. 43
(1)Făinuri alimentare
 

Umiditate

%

max.

Aciditate

grade

max.

- Făină de grâu:

  

- albă

15

2,5

- semialbă

15

3,0

- neagră

15

4,0

- Făină de secară

14,5

4,0

- Făină de porumb (mălai)

16,5

4,0

- Făină de orez

15

2,5

- Făină de grâu malţată

9,5

4,0

- Griş

15

2,2

- Calciu griş

15

2,2

- Amidon de grâu

14

2,5

- Amidon de porumb

15

3,0

- Amidon de cartofi

20

3,0

- Fosfarin

3,5

-

- Zeamil

15

-

- Concentrate şi izolate proteice de soia

10

-

(2)Activitatea ureazică a concentratelor şi a izolatelor proteice de soia nu trebuie să depăşească 0,5 mg N/g/min. la 300C.
(3)Făinurile alimentare nu trebuie să conţină aşchii de fier, pulbere de fier peste 3 mg/kg sau alte corpuri străine. Cenuşa insolubilă în HCl 10% nu va depăşi 0,2%.
(4)Nu se admite prezenţa insectelor sau a acarienilor în nici un stadiu de dezvoltare.
(5)Sunt inapte pentru consumul uman: crupele, făinurile şi alte asemenea produse obţinute din făină de grâu sau de soia în amestec cu ouă, aromatizanţi etc., dacă sunt încinse, fermentate, mucegăite, râncede, acrite, atacate de paraziţi vegetali sau animali sau dacă provin din cereale cu cantităţi reziduale de pesticide peste limitele admise în prezentele norme.