Art. 43. - Făinuri alimentare - Norma din 1995 privind alimentele si protectia sanitara a acestora
M.Of. 59 bis
Ieşit din vigoare Versiune de la: 22 Martie 1996
Art. 43
(1)Făinuri alimentare
Umiditate | Aciditate | |
- Făină de grâu: | ||
- albă | 15 | 2,5 |
- semialbă | 15 | 3,0 |
- neagră | 15 | 4,0 |
- Făină de secară | 14,5 | 4,0 |
- Făină de porumb (mălai) | 16,5 | 4,0 |
- Făină de orez | 15 | 2,5 |
- Făină de grâu malţată | 9,5 | 4,0 |
- Griş | 15 | 2,2 |
- Calciu griş | 15 | 2,2 |
- Amidon de grâu | 14 | 2,5 |
- Amidon de porumb | 15 | 3,0 |
- Amidon de cartofi | 20 | 3,0 |
- Fosfarin | 3,5 | - |
- Zeamil | 15 | - |
- Concentrate şi izolate proteice de soia | 10 | - |
(2)Activitatea ureazică a concentratelor şi a izolatelor proteice de soia nu trebuie să depăşească 0,5 mg N/g/min. la 300C.
(3)Făinurile alimentare nu trebuie să conţină aşchii de fier, pulbere de fier peste 3 mg/kg sau alte corpuri străine. Cenuşa insolubilă în HCl 10% nu va depăşi 0,2%.
(4)Nu se admite prezenţa insectelor sau a acarienilor în nici un stadiu de dezvoltare.
(5)Sunt inapte pentru consumul uman: crupele, făinurile şi alte asemenea produse obţinute din făină de grâu sau de soia în amestec cu ouă, aromatizanţi etc., dacă sunt încinse, fermentate, mucegăite, râncede, acrite, atacate de paraziţi vegetali sau animali sau dacă provin din cereale cu cantităţi reziduale de pesticide peste limitele admise în prezentele norme.