Legea 314/2001 pentru reglementarea situatiei unor societati comerciale

M.Of. 338

În vigoare
Versiune de la: 5 Septembrie 2024 până la: 19 Octombrie 2024
Legea 314/2001 pentru reglementarea situatiei unor societati comerciale
Dată act: 18-iun-2001
Emitent: Parlamentul
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Art. 1
Societăţile comerciale care în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi nu îşi vor fi majorat capitalul social la nivelul minim stabilit de Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 33 din 29 ianuarie 1998, sunt dizolvate de drept şi intră în lichidare pe această dată.
Art. 2
(1)Constatarea dizolvării de drept a societăţilor comerciale prevăzute la art. 1 se face prin încheiere a judecătorului delegat la registrul comerţului, la sesizarea camerelor de comerţ şi industrie teritoriale sau a statului, prin Ministerul Finanţelor Publice şi organele sale teritoriale, cu procedura necontencioasă.
(2)Publicitatea legală a constatării dizolvării se face prin afişarea la oficiul registrului comerţului a încheierii judecătorului delegat, cuprinzând în anexă lista cu societăţile comerciale dizolvate, pe Internet, precum şi în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, pe tabel şi cu reducerea de 50% a tarifului aferent, costurile de publicitate fiind suportate de Ministerul Finanţelor Publice. O dată cu afişarea la oficiul registrului comerţului încheierea judecătorului delegat se comunică direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, după caz, unde îşi au sediul societăţile comerciale prevăzute la art. 1 şi 6.
Art. 3
(1)Încheierea judecătorului delegat este supusă numai recursului. Recursul poate fi declarat de societatea comercială în cauză, de creditorii săi sau de orice persoană interesată, în termen de 15 zile de la data afişării încheierii judecătorului delegat.
(2)Dispoziţiile art. 60 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 31/1990, republicată, şi ale art. VIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 32/1997 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale rămân aplicabile.
(3)Tribunalul poate admite recursul atunci când constată că societatea comercială a fost în imposibilitate de a se conforma dispoziţiilor art. 1 şi îi poate acorda un termen de cel mult 3 luni pentru completarea capitalului social.
(4)Societatea comercială care nu îşi va completa capitalul social în termenul acordat de tribunal se dizolvă de drept şi se radiază, din oficiu, din registrul comerţului, pe data expirării acelui termen.
(5)Dispoziţiile art. 2 se aplică în mod corespunzător.
(6)În situaţia în care recursul este declarat de creditorii societăţii, iar aceasta nu îşi completează capitalul social în termenul acordat, instanţa va dispune începerea procedurii de lichidare şi numirea lichidatorilor. Hotărârea instanţei este definitivă şi irevocabilă.

Art. 4
(1)Dacă nu s-a declarat recurs sau recursul împotriva încheierii judecătorului delegat a fost respins, societatea comercială dizolvată de drept se radiază din oficiu, fără nici o altă formalitate.
(2)Dacă recursul a fost admis, se va proceda conform hotărârii instanţei judecătoreşti.
(3)Publicitatea legală a radierii se consideră efectuată prin afişarea încheierii judecătorului delegat, prevăzută la art. 2 alin. (2), la care se adaugă o listă rectificativă cuprinzând societăţile comerciale cu privire la care s-a admis recursul, menţionându-se hotărârea tribunalului. Lista rectificativă va fi afişată cel puţin 30 de zile şi va fi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, în condiţiile art. 2 alin. (2). Despre aceasta se înştiinţează şi Ministerul Finanţelor Publice prin organele sale teritoriale.
Art. 5
(1)Lichidarea societăţilor comerciale prevăzute la art. 1 se face cel mai târziu în termen de 9 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
(2)Lichidarea societăţilor comerciale, declanşată la cererea creditorilor, formulată în condiţiile art. 3 alin. (6), se face cel mai târziu în termen de un an de la data hotărârii de numire a lichidatorilor.
(3)Pe data lichidării societăţile comerciale prevăzute la art. 1 se radiază, din oficiu, din registrul comerţului.

(4)Radierea este nulă de drept în toate cazurile privitoare la societăţile comerciale cu datorii faţă de bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, la datoria publică internă, precum şi faţă de alţi creditori cu care au litigii, aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti.

Art. 6
(1)Societăţile cu răspundere limitată cu asociat unic, constituite cu încălcarea dispoziţiilor art. 14 din Legea nr. 31/1990, republicată, sunt dizolvate de drept şi se radiază, din oficiu, din registrul comerţului, în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
(2)Asociatul unic al societăţilor comerciale prevăzute la alin. (1) răspunde nelimitat pentru obligaţiile sociale ale societăţii comerciale dizolvate de drept.

(3)Dispoziţiile art. 2, art. 3 alin. (1) şi (2) şi ale art. 4 se aplică în mod corespunzător.
Art. 7
[textul din Art. 7 a fost abrogat la 05-sep-2024 de Actul din Decizia 338/2024]
Art. 8
Dizolvarea de drept şi radierea efectuate în temeiul prezentei legi se înscriu, din oficiu, în registrul comerţului, fără plata de taxe.
Art. 9
Dispoziţiile prezentei legi nu se aplică societăţilor comerciale aflate la data intrării în vigoare a prezentei legi într-o procedură de lichidare ori de reorganizare judiciară sau de faliment, aceste societăţi urmând să fie lichidate şi radiate potrivit reglementărilor legale aplicabile acelei proceduri.
Art. 10
În vederea determinării capitalului social deţinut de societatea comercială, echivalentul în lei al valutei liber convertibile, vărsată drept capital social, se calculează la cursul de schimb valutar al Băncii Naţionale a României din ziua vărsământului.
Art. 11
Pe data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă alin. (5) şi (6) ale art. VI din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 32/1997, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 133 din 27 iunie 1997, aprobată cu modificări prin Legea nr. 195/1997.
-****-
Această lege a fost adoptată de Senat în şedinţa din 8 martie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.
p.PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TĂRĂCILĂ
Această lege a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din 29 mai 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin.(1) din Constituţia României.
PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU
Publicată în Monitorul Oficial cu numărul 338 din data de 26 iunie 2001