Capitolul vi - Sancţiuni - Legea 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază

M.Of. 1032

În vigoare
Versiune de la: 16 Iunie 2024
CAPITOLUL VI:Sancţiuni
Art. 74
Constituie contravenţie următoarele fapte:
a)încălcarea de către prestatorii de servicii de plată a prevederilor art. 6 alin. (4), art. 7-17, art. 18 alin. (2), art. 19-28, art. 29 alin. (1), art. 30-36, art. 38, art. 39, art. 81 alin. (2) şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei;
b)încălcarea de către instituţiile de credit a prevederilor art. 40, art. 41 alin. (1), (2) şi (4), art. 42 alin. (1)-(3), art. 43-45, art. 47, art. 53-55, art. 57-62 şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei.
Art. 75
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute de prezenta lege se fac de către reprezentanţii împuterniciţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, la sesizarea consumatorilor, a asociaţiilor de consumatori ori din oficiu, în cazul în care, prin încălcarea prevederilor legale, sunt sau pot fi afectate interesele consumatorilor.
Art. 76
(1)Odată cu aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale, agentul constatator poate dispune una sau mai multe dintre următoarele obligaţii:
a)respectarea clauzelor contractuale care au fost încălcate începând cu data încălcării;
b)restituirea sumelor încasate fără temei legal, într-un termen de maximum 15 zile de la data înmânării sau, după caz, a comunicării procesului-verbal de constatare a contravenţiei;
c)aducerea contractului în conformitate cu prevederile legale, în termen de maximum 15 zile de la data înmânării sau, după caz, a comunicării procesului-verbal de constatare a contravenţiei;
d)corectarea oricăror neconformităţi cu prevederile legale constatate prin procesul-verbal, în termen de maximum 15 zile de la data înmânării sau, după caz, a comunicării procesului-verbal de constatare a contravenţiei.
(2)Neaducerea la îndeplinire a obligaţiilor prevăzute la alin. (1) în termenele şi condiţiile prevăzute în procesele-verbale de constatare a contravenţiei constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei.
Art. 77
(1)Odată cu aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale, agentul constatator poate propune aducerea tuturor contractelor similare în conformitate cu prevederile legale, în termen de 30 de zile.
(2)Măsura complementară propusă pentru a fi aplicată potrivit prevederilor alin. (1) se dispune prin ordin emis de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
(3)Ordinul emis poate fi contestat la instanţa de contencios administrativ, în condiţiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
(4)Creditorii sunt obligaţi să informeze Banca Naţională a României, în termen de două zile lucrătoare, despre sancţiunile ce le-au fost aplicate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor pentru încălcarea dispoziţiilor prezentei legi.
Art. 78
Autoritatea competentă poate face publică orice sancţiune contravenţională aplicată în caz de încălcare a prevederilor prezentei legi, cu excepţia cazurilor în care această informaţie riscă să perturbe în mod grav pieţele financiare sau să aducă un prejudiciu disproporţionat părţilor implicate sau atunci când s-a făcut plângere împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi nu a fost pronunţată o hotărâre definitivă.
Art. 79
Contravenţiilor prevăzute la art. 74 şi art. 76 alin. (2) le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.