Capitolul i - Regimul macinisului - Hotararea 577/1949 privind aplicarea dispozitiunilor cu privire la fabricarea fainii, a painii si a altor fabricate din faina

B.Of. 37

În vigoare
Versiune de la: 14 Iunie 1949
CAPITOLUL I:Regimul macinisului
Art. 2
Morile care sunt destinate prin programul de productie, sa macine pentru aprovizionarea armatei, populatiei urbane si centrele industriale, sunt obligate sa extraga:
a)Din graul de 75 kg greutate hectolitrica:
94% faina integrala,
6% tarate.
Pentru fiecare kg in plus la greutate hectolitrica, pana la 77 kg inclusiv, se va extrage 1% faina in plus; daca graul depaseste 77 kg greutate hectolitrica pentru fiecare kg in plus se va extrage 1/2 % faina in plus.
Pentru extractia de faina alba va fi folosit un grau de cel putin 76 kg greutate hectolitrica din care se va extrage 30% faina alba, 57% faina integrala si 13% tarate; pentru fiecare kg in plus la greutate hectolitrica se va extrage 1% faina in plus;
b)din secara de 68 kg greutate hectolitrica:
85% faina integrala,
15% tarate.
Pentru fiecare kg in plus la greutate hectolitrica, se va extrage 1% faina in plus.
Graul care are o greutate hectolitrica sub 75 kg, se va macina, numai in amestec cu graul de o greutate hectolitrica superioara, astfel ca amestecul sa aiba o medie de cel putin 75 kg hectolitru.
Extractia de faina din graul si secara intrate la macinis, se va calcula dupa eliminarea corpurilor straine.
Nu sunt considerate corpuri straine si sunt admise la macinisul graului:
Pentru faina integrala 94% un procent de 10% secara.
Pentru faina alba 30% un procent de 3% secara.
Graul amestecat in secara nu este considerat corp strain.
Faina rezultata din macinis, va trebui sa indeplineasca conditiile caietului de sarcini, dat prin decizia Ministerului Comertului si Alimentatiei nr. 2.558 din 11 iunie 1949.
Graul provenit din cotele libere va putea fi macinat cu alta extractie decat cele prevazute mai sus in baza aprobarii date de la caz la caz de Ministerul Comertului si Alimentatiei.
Art. 3
Macinisul porumbului pentru consumul armatei, populatiei urbane si a centrelor industriale se va face in urmatoarele conditiuni:
a)Din porumbul cu 18 grade umiditate se va extrage 90% malai, restul fiind tarate;
b)Pentru fiecare grad de umiditate in minus se va extrage 1/2 % malai in plus.
Este interzisa macinarea porumbului care are mai mult de 18 grade umiditate.
Extractia de malai se va calcula la cantitatea de porumb la macinis, dupa eliminarea corpurilor straine.
Art. 4
Macinisul graului, secarei, orzului, porumbului, din recolta proprie sau cumparata pentru consum propriu, se poate face cu extractia solicitata de producatori sau cumparatori respectivi, la orice moara.
La cererea producatorilor, morile care au instalatiile necesare, pot face uruiala pentru animale, din orice fel de produse agricole, cu exceptia graului si a secarei a caror transformare in uruiala este interzisa.
Art. 5
Plata macinisului pentru graul, secara, orzul, ovazul si porumbul, se va face: prezentate de producatori sau cumparatori pentru consum propriu, se va face numai in natura (oium).
Plata macinisului efectuat pentru institutiile si fermele de Stat, se va face in bani.
In regiunile deficitare, Ministerul Comertului si Alimentatiei va putea aproba in cazuri exceptionale, ca plata macinisului sa se faca in bani.