Capitolul 3 - I.3. Stabilirea debitele de aer în spaţiile ventilate/climatizate - Ghid din 2015 de bună practică pentru proiectarea instalaţiilor de ventilare/climatizare în clădiri - Indicativ GEx 011 - 2015
M.Of. 834 bis
În vigoareCategoria de ambianţă | Debit pentru o persoană [m3/h/pers] |
I | 36 |
II | 25 |
III | 15 |
IV | < 15 |
Categoria de ambianţă | Debit pe m2 de suprafaţă [m3/(h.m2)] | ||
clădiri foarte puţin poluante | clădiri puţin poluante | Altele | |
I | 1,8 | 3,6 | 7,2 |
II | 1,26 | 2,52 | 5,0 |
III | 1,1 | 1,44 | 2,9 |
IV | mai mici decât valorile pentru categoria III | ||
Categoria clădirii | Debitul minim de aer proaspăt |
Grădiniţe, şcoli sau colegii | 15 m3/h/pers |
Încăperi din licee, seminarii, camere de cazare, birouri, săli de reuniuni | 18 m3/h/pers |
Săli de mese | 22 m3/h/pers |
Bucătării colective în funcţie de numărul de mese la care servirea se face simultan | 10 - 20 m3/h/masă |
Grupuri sanitare izolate | 30 m3/h/pers |
Categorie | Debit de aer exterior [m3/(h/m2)] | |
Domeniu tipic | Valoare prin lipsă | |
IDA 1 | * | * |
IDA 2 | > 2,5 | 3 |
IDA 3 | 1,3-2,5 | 2 |
IDA 4 | < 1,3 | 1 |
Număr de încăperi principale în locuinţă | Debite extrase exprimate în m3/h | ||||
Bucătărie | Sală de baie sau de duş comună sau nu cu un grup sanitar | Altă sală de duş | Grup sanitar | ||
unic | multiplu | ||||
1 | 75 | 15 | - | - | - |
2 | 90 | 15 | 15 | 15 | 15 |
3 | 105 | 30 | 15 | 15 | 15 |
4 | 120 | 30 | 15 | 30 | 15 |
5 sau mai multe | 135 | 30 | 15 | 30 | 15 |
Mărimea | Număr de încăperi principale | ||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
debit total minim [m3/h] | 35 | 60 | 75 | 90 | 105 | 120 | 135 |
debit minim în bucătărie [m3/h] | 20 | 30 | 45 | 45 | 45 | 45 | 45 |
S, folosind diferenţa de temperatură dintre aerul din zona ocupată
IDA şi cel introdus,
SUP:
S/[ca x (
IDA -
SUP)]
t (sensibilă şi latentă), folosind diferenţa de entalpie dintre aerul din zona ocupată, hIDA şi cel introdus, hIDA:
t/(hIDA - hSUP)Încăperea | Cameră de zi | Dormitor | Birou | Bucătărie | Cameră de baie | Grup sanitar |
Volume în [m3] | 50 | 50 | 32,5 | 40 | 15 | 7,5 |
Încăpere | Bucătărie | Cameră de baie | Grup sanitar | Total |
Debite extrase exprimate în [m3/h] | 105 | 30 | 15 | 150 |
| 250000 | kJ/h | ||
W | 50 | kg/h | ||
| 5000 | kJ/kg | ||
| 32 | °C | ||
xE = | 10 | °C | ||
| 3 | °C | ||
| 35 | °C | ||
| 38 | °C | ||
xI = | 0.0133 | kg/kg | ||
hI = | 69,1 | kJ/kg | ||
hC = | 62,6 | kJ/kg | ||
| 1,135 | kg/m3 | ||
qv = | 38.461 | kg/h | 33.886 | mc/h |
qv = W/(xI - xC) = | 38.416 | kg/h | 33.846 | mc/h |
| 300000 | kJ/h | ||
W | 75 | kg/h | ||
| 4000 | kJ/kg | ||
| 25 | °C | ||
| 60 | °C | ||
| 4 | °C | ||
| 21 | °C | ||
xI = | 0.012 | kg/kg | ||
xC = | 0.00928 | kg/kg | ||
hI = | 55,8 | kJ/kg | ||
hC = | 45,0 | kJ/kg | ||
| 1,165 | kg/m3 | ||
qv = | 27.778 | kg/h | 23.844 | mc/h |
qv = W/(xI - xC) = | 27.574 | kg/h | 23.669 | mc/h |



=
/W =
E =
=
I =
I =
C =
/(hI - hC) =
=
/W =
I =
I =
=
c =
i - 
=
C =
/(hI - hC) =