Art. 22. - Art. 22: Rolul judecătorului în aflarea adevărului - Codul de Procedura Civila din 2010 - Republicare
M.Of. 247
În vigoare Versiune de la: 16 Octombrie 2023 până la: 7 Octombrie 2024
Art. 22: Rolul judecătorului în aflarea adevărului
(1)Judecătorul soluţionează litigiul conform regulilor de drept care îi sunt aplicabile.
(2)Judecătorul are îndatorirea să stăruie, prin toate mijloacele legale, pentru a preveni orice greşeală privind aflarea adevărului în cauză, pe baza stabilirii faptelor şi prin aplicarea corectă a legii, în scopul pronunţării unei hotărâri temeinice şi legale. În acest scop, cu privire la situaţia de fapt şi motivarea în drept pe care părţile le invocă, judecătorul este în drept să le ceară să prezinte explicaţii, oral sau în scris, să pună în dezbaterea acestora orice împrejurări de fapt sau de drept, chiar dacă nu sunt menţionate în cerere sau în întâmpinare, să dispună administrarea probelor pe care le consideră necesare, precum şi alte măsuri prevăzute de lege, chiar dacă părţile se împotrivesc.
(3)Judecătorul poate dispune introducerea în cauză a altor persoane, în condiţiile legii. Persoanele astfel introduse în cauză vor avea posibilitatea, după caz, de a renunţa la judecată sau la dreptul pretins, de a achiesa la pretenţiile reclamantului ori de a pune capăt procesului printr-o tranzacţie.
(4)Judecătorul dă sau restabileşte calificarea juridică a actelor şi faptelor deduse judecăţii, chiar dacă părţile le-au dat o altă denumire. În acest caz judecătorul este obligat să pună în discuţia părţilor calificarea juridică exactă.
(5)Cu toate acestea, judecătorul nu poate schimba denumirea sau temeiul juridic în cazul în care părţile, în virtutea unui acord expres privind drepturi de care, potrivit legii, pot dispune, au stabilit calificarea juridică şi motivele de drept asupra cărora au înţeles să limiteze dezbaterile, dacă astfel nu se încalcă drepturile sau interesele legitime ale altora.
(6)Judecătorul trebuie să se pronunţe asupra a tot ceea ce s-a cerut, fără însă a depăşi limitele învestirii, în afară de cazurile în care legea ar dispune altfel.
(7)Ori de câte ori legea îi rezervă judecătorului puterea de apreciere sau îi cere să ţină seama de toate circumstanţele cauzei, judecătorul va ţine seama, între altele, de principiile generale ale dreptului, de cerinţele echităţii şi de buna-credinţă.
Documente corelate
Dacă doriți să acces la toate documente corelate, autentifică-te în Sintact. Nu ai un cont Sintact? Cere un cont demo »
Acte numărul de obiecte din listă: (2)
Influenţat de numărul de obiecte din listă: (2)
- Decizia 358/2020 [R] referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 12, ale art. 22 alin. (7) şi ale art. 187 alin. (1) pct. 1 lit. a) şi lit. b) din Codul de procedură civilă
- Decizia 204/2019 [R] referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 12, art. 22 alin. (7), art. 187 alin. (1) pct. 1 lit. a) şi b) şi pct. 2 lit. i) şi art. 190 din Codul de procedură civilă
Jurisprudenţă numărul de obiecte din listă: (132656)
Hotarari judecătoresti numărul de obiecte din listă: (132656)
- Sentinta nr. RJ 8635geg48/2024 din 06-sept-2024, Tribunalul Sibiu, ordonanta presedintiala (Civil)
- Sentinta nr. RJ 398578dg5/2024 din 30-aug-2024, Judecatoria Petrosani, ordonanta de plata - OUG 119/2007 / art.1013 CPC s.u. (Litigii cu profesionistii)
- Sentinta nr. RJ 4e54deg26/2024 din 30-aug-2024, Judecatoria Targu Jiu, modificare masuri privind copilul (Minori si familie)
Comentarii, monografii, reviste şi webinarii numărul de obiecte din listă: (133)
Articole numărul de obiecte din listă: (128)
- Limitele controlului realizat în cadrul acţiunii în anulare a hotărârii arbitrale
- Inadmisibilitatea acţiunii în răspundere civilă delictuală împotriva terţului poprit, faţă de dispoziţiile art. 790 din Codul de procedură civilă
- Încetarea de drept a contractelor de muncă în cazul desfiinţării angajatorului. Aspecte teoretice şi practice