Nou Regulamentul 2769/30-mai-2024 de completare a Regulamentului (UE) nr. 305/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului prin stabilirea sistemelor aplicabile pentru evaluarea şi verificarea constanţei performanţei produselor pentru construcţii în ceea ce priveşte caracteristicile esenţiale legate de sustenabilitatea din punctul de vedere al mediului şi de modificare a regulamentului respectiv în ceea ce priveşte evaluarea şi verificarea constanţei performanţei produselor pentru construcţii pe baza unei abordări de modelare
Acte UE
Jurnalul Oficial seria L
Neintrat în vigoare Versiune de la: 28 Octombrie 2024
Regulamentul 2769/30-mai-2024 de completare a Regulamentului (UE) nr. 305/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului prin stabilirea sistemelor aplicabile pentru evaluarea şi verificarea constanţei performanţei produselor pentru construcţii în ceea ce priveşte caracteristicile esenţiale legate de sustenabilitatea din punctul de vedere al mediului şi de modificare a regulamentului respectiv în ceea ce priveşte evaluarea şi verificarea constanţei performanţei produselor pentru construcţii pe baza unei abordări de modelare
Dată act: 30-mai-2024
Emitent: Comisia Europeana
(Text cu relevanţă pentru SEE)
COMISIA EUROPEANĂ,
având în vedere Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene,
având în vedere Regulamentul (UE) nr. 305/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 martie 2011 de stabilire a unor condiţii armonizate pentru comercializarea produselor pentru construcţii şi de abrogare a Directivei 89/106/CEE a Consiliului (1), în special articolul 28 alineatul (2) coroborat cu articolul 60 litera (e) şi articolul 28 alineatul (2) coroborat cu articolul 60 litera (h),
(1)JO L 88, 4.4.2011, p. 5, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2011/305/oj.
Întrucât:
(1)Evoluţiile tehnologice permit o abordare de modelare a evaluării constanţei performanţei produselor pentru construcţii. Un astfel de progres tehnologic permite instituirea unui sistem de evaluare şi verificare atunci când se aplică colectarea de date privind valorile de intrare, ipotezele şi modelarea, cu sau fără suport software.
(2)Rezoluţia Parlamentului European referitoare la punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 305/2011 (2) a salutat obiectivul Comisiei de a spori sustenabilitatea sectorului construcţiilor prin abordarea performanţei în materie de sustenabilitate a produselor pentru construcţii, astfel cum s-a anunţat în Planul de acţiune privind economia circulară (3). Concluziile Consiliului privind economia circulară în sectorul construcţiilor din 28 noiembrie 2019 (4) au îndemnat insistent Comisia să faciliteze circularitatea produselor pentru construcţii. Comunicarea din 2020 a Comisiei, intitulată "O nouă Strategie industrială pentru Europa" (5), a subliniat necesitatea de a aborda sustenabilitatea produselor pentru construcţii şi a subliniat că un mediu construit mai sustenabil va fi esenţial pentru tranziţia Europei către neutralitatea climatică. Comunicarea din 2021 a Comisiei, intitulată "Actualizarea noii Strategii industriale 2020: construirea unei pieţe unice mai puternice pentru a sprijini redresarea Europei" (6), a identificat construcţiile ca fiind unul dintre ecosistemele prioritare care se confruntă cu cele mai importante provocări în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor climatice şi de sustenabilitate şi adoptarea transformării digitale, şi de care depinde competitivitatea sectorului pentru construcţii. Ca urmare a evoluţiilor tehnologice în evaluarea ciclului de viaţă, anumite caracteristici esenţiale legate de cerinţele fundamentale privind lucrările de construcţii 3 (igienă, sănătate şi mediu) şi 7 (utilizarea sustenabilă a resurselor naturale) sunt disponibile pentru a fi puse în aplicare în cadrul de reglementare privind produsele pentru construcţii. Prin urmare, este oportun să se stabilească norme privind declararea performanţei produselor pentru construcţii în materie de sustenabilitate din punctul de vedere al mediului.
(2)Rezoluţia Parlamentului European din 10 martie 2021 referitoare la punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 305/2011 de stabilire a unor condiţii armonizate pentru comercializarea produselor pentru construcţii (Regulamentul privind produsele pentru construcţii) [2020/2028(INI)].
(3)Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor: Un nou Plan de acţiune privind economia circulară - Pentru o Europă mai curată şi mai competitivă [COM(2020) 98 final din 11 martie 2020].
(4)"Circular Economy in the Construction Sector - Council Conclusions" (Economia circulară în sectorul construcţiilor - Concluziile Consiliului), adoptate la 8 noiembrie 2019, 13814/19.
(5)Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor, "O nouă Strategie industrială pentru Europa" [COM(2020) 102 final din 10 martie 2020].
(6)Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor: "Actualizarea noii Strategii industriale 2020: construirea unei pieţe unice mai puternice pentru a sprijini redresarea Europei" [COM(2021) 350 final din 5 mai 2021].
(3)Pentru a răspunde progreselor tehnologice, anexa V la Regulamentul (UE) nr. 305/2011 trebuie să fie adaptată prin adăugarea unui nou sistem de evaluare şi verificare a constanţei performanţei, AVCP 3+, definind sarcinile care trebuie executate în procesul de evaluare şi verificare a constanţei performanţei produselor pentru construcţii atunci când se aplică colectarea de date privind valorile de intrare, ipotezele şi modelarea, cu sau fără suport software. O astfel de modificare este necesară pentru a se asigura faptul că producătorii sunt în măsură să evalueze caracteristicile esenţiale legate de sustenabilitatea produselor lor din punctul de vedere al mediului.
(4)Pentru a permite producătorilor să acceseze mai eficient piaţa internă, contribuind astfel la creşterea competitivităţii industriei construcţiilor în ansamblu, caracteristicilor esenţiale care vizează sustenabilitatea din punctul de vedere al mediului trebuie să li se aplice un nou sistem, AVCP 3+. Adăugarea unui nou sistem AVCP trebuie să nu implice o sarcină administrativă suplimentară pentru producătorii care beneficiază deja de prezumţia că produsele lor ating un anumit nivel sau o anumită clasă de performanţă fără efectuarea de încercări sau calcule. Prin urmare, trebuie clarificat faptul că noul sistem AVCP 3+ nu se aplică produselor care în prezent nu necesită efectuarea de încercări sau calcule.
(5)Dispoziţiile prezentului regulament sunt strâns legate între ele, deoarece se referă la clarificarea sistemului AVCP aplicabil în ceea ce priveşte caracteristicile esenţiale care vizează sustenabilitatea din punctul de vedere al mediului, precum şi la necesitatea de a lua în considerare schimbările tehnologice care furnizează o evaluare a modelării acestor caracteristici şi la introducerea unui nou sistem de evaluare şi verificare a constanţei performanţei (AVCP 3+). Pentru a asigura coerenţa între aceste dispoziţii, este necesar să se includă clarificarea sistemului aplicabil evaluării caracteristicilor esenţiale legate de sustenabilitatea produselor pentru construcţii din punctul de vedere al mediului şi modificarea în consecinţă a anexei V la Regulamentul (UE) nr. 305/2011 într-un singur regulament.
(6)Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 305/2011 trebuie modificat în consecinţă,
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
-****-
Art. 1
Produsele pentru construcţii trebuie să fie evaluate şi verificate din punctul de vedere al constanţei performanţei în ceea ce priveşte caracteristicile lor esenţiale legate de sustenabilitatea din punctul de vedere ale mediului în conformitate cu sistemele specificate în anexa I.
Art. 2
- Anexa V la Regulamentul (UE) nr. 305/2011 se modifică în conformitate cu anexa II la prezentul regulament.
Art. 3
Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre.
-****-
Adoptat la Bruxelles, 30 mai 2024.
Pentru Comisie Preşedinta Ursula VON DER LEYEN |
ANEXA I:SISTEME DE EVALUARE ŞI VERIFICARE A CONSTANŢEI PERFORMANŢEI
Pentru produsele care intră sub incidenţa prezentului regulament, ţinând seama de caracteristicile lor esenţiale, sistemele de evaluare şi verificare a constanţei performanţei (sistemele AVCP) prevăzute în anexa V la Regulamentul (UE) nr. 305/2011 se aplică după cum urmează:
Tabelul 1 Pentru caracteristicile esenţiale privind sustenabilitatea din punctul de vedere al mediului
Rând | Subfamilii de produse | Sistem AVCP |
1 | Produse pentru care există un temei juridic european aplicabil pentru a stabili dacă se consideră că acestea ating un anumit nivel sau o anumită clasă de performanţă fără efectuarea de încercări sau calcule, sau fără efectuarea de încercări sau calcule suplimentare | 4 |
2 | Produse care nu aparţin subfamiliilor prevăzute la rândul 1 | 3+ |
ANEXA II:
- Anexa V la Regulamentul (UE) nr. 305/2011 se modifică după cum urmează:
1.punctul 1 se modifică după cum urmează:
(a)se introduce punctul 1.4a. Sistemul 3+, cu următorul text:
"1.4a. Sistemul 3+
(a)Producătorul trebuie să efectueze următoarele operaţiuni:
(i)evaluarea performanţei produsului pe baza colectării de date privind valorile de intrare, ipotezele şi modelarea;
(ii)controlul producţiei în fabrică.
(b)Organismul de validare a evaluării notificat decide cu privire la emiterea, restricţionarea, suspendarea sau retragerea raportului de validare a constanţei performanţei produsului pentru construcţii, pe baza rezultatelor următoarelor evaluări şi verificări pe care le efectuează organismul respectiv:
(i)validarea valorilor de intrare, a ipotezelor formulate şi a conformităţii cu normele aplicabile generice sau specifice categoriei de produse;
(ii)validarea evaluării producătorului;
(iii)validarea procesului aplicat pentru a genera respectiva evaluare;
(iv)validarea utilizării corecte a software-ului adecvat pentru evaluare;
(v)inspecţia iniţială a unităţii de producţie pentru a valida orice fel de date specifice societăţii."
(b)punctul 1.6 se înlocuieşte cu următorul text:
"1.6. Produse pentru construcţii pentru care s-a emis o evaluare tehnică europeană
Organismele notificate care execută sarcini conform sistemelor 1+, 1, 3 şi 3+, precum şi producătorii care execută sarcini conform sistemelor 2+ şi 4 trebuie să considere evaluarea tehnică europeană emisă în ceea ce priveşte produsul pentru construcţii în cauză drept evaluarea performanţei produsului respectiv. Prin urmare, organismele notificate şi producătorii nu execută sarcinile menţionate la punctul 1.1 litera (b) subpunctul (i), punctul 1.2 litera (b) subpunctul (i), punctul 1.3 litera (a) subpunctul (i), punctul 1.4 litera (b), punctul 1.4a litera (a) subpunctul (i) şi punctul 1.5 litera (a) subpunctul (i)."
2.la punctul 2 se adaugă subpunctul 4, cu următorul text:
"4. organismul de validare a evaluării: un organism notificat conform capitolului VII pentru a valida evaluarea performanţei produselor pentru construcţii."
3.la punctul 3 se adaugă subpunctul 6, cu următorul text:
"6. Sustenabilitatea din punctul de vedere al mediului."
Publicat în Jurnalul Oficial seria L din data de 28 octombrie 2024