Regulamentul 1038/09-apr-2024 de modificare a Regulamentului (UE) 2023/915 în ceea ce priveşte nivelurile maxime de toxine T-2 şi HT-2 din produsele alimentare
Jurnalul Oficial seria L
În vigoarePentru Comisie Preşedinta Ursula VON DER LEYEN |
"1.9 | Toxinele T-2 şi HT-2 | Nivel maxim (g/kg) | Observaţii |
Toxinele T-2 şi HT-2 cumulate | Pentru toxinele T-2 şi HT-2 cumulate, nivelurile maxime se referă la concentraţiile limită inferioare care se calculează pornind de la ipoteza că toate valorile sub limita de cuantificare sunt zero. | ||
1.9.1 | Boabe de cereale neprelucrate, cu excepţia produselor enumerate la punctele 1.9.1.1, 1.9.1.2, 1.9.1.3 şi 1.9.1.4 | 50 | Cu excepţia boabelor de porumb neprelucrate, destinate prelucrării prin măcinare umedă, şi a orezului. Nivelul maxim se aplică boabelor de cereale neprelucrate, introduse pe piaţă pentru prelucrarea primară (6). |
1.9.1.1 | Boabe de orz pentru bere neprelucrate | 200 | Nivelul maxim se aplică boabelor de orz pentru bere neprelucrate, introduse pe piaţă pentru prelucrarea primară (6). |
1.9.1.2 | Boabe de orz neprelucrate, altele decât boabele de orz pentru bere | 150 | Nivelul maxim se aplică boabelor de orz neprelucrate, introduse pe piaţă pentru prelucrarea primară (6). |
1.9.1.3 | Boabe de porumb neprelucrate şi boabe de grâu dur neprelucrate | 100 | Cu excepţia boabelor de porumb neprelucrate pentru care este evident, de exemplu prin etichetare sau destinaţie, că sunt destinate exclusiv utilizării într-un proces de măcinare umedă (producţia de amidon). Nivelul maxim se aplică boabelor de porumb neprelucrate şi boabelor de grâu dur neprelucrate, introduse pe piaţă pentru prelucrarea primară (6). |
1.9.1.4 | Boabe de ovăz neprelucrate, cu pleavă necomestibilă | 1 250 | Nivelul maxim se aplică boabelor de ovăz neprelucrate şi nedecorticate, introduse pe piaţă pentru prelucrarea primară (6). Nivelul maxim se aplică boabelor de ovăz cu pleavă necomestibilă. |
1.9.2 | Cereale introduse pe piaţă pentru consumatorul final, cu excepţia produselor enumerate la punctele 1.9.2.1 şi 1.9.2.2 | 20 | Cu excepţia orezului. |
1.9.2.1 | Ovăz introdus pe piaţă pentru consumatorul final | 100 | |
1.9.2.2 | Orz, porumb şi grâu dur introduse pe piaţă pentru consumatorul final | 50 | |
1.9.3 | Produse rezultate din măcinarea cerealelor, cu excepţia produselor enumerate la punctele 1.9.3.1 şi 1.9.3.2 | 20 | Cu excepţia produselor rezultate din măcinarea orezului. |
1.9.3.1 | Produse rezultate din măcinarea ovăzului (inclusiv tărâţe de ovăz) | 100 | |
1.9.3.2 | Tărâţe din cereale, altele decât ovăzul şi produse rezultate din măcinarea porumbului | 50 | |
1.9.4 | Produse de panificaţie, cu excepţia produselor enumerate la punctul 1.9.5, paste făinoase, gustări din cereale şi cereale pentru micul dejun, cu excepţia produselor enumerate la punctele 1.9.6, 1.9.7 şi 1.9.8 | 20 | Cu excepţia produselor din orez. Inclusiv produsele mici de panificaţie. Prin paste făinoase se înţelege paste făinoase (uscate) cu un conţinut de apă de aproximativ 12 %. |
1.9.5 | Produse de panificaţie care conţin cel puţin 90 % produse rezultate din măcinarea ovăzului | 100 | Cu excepţia produselor din orez. Inclusiv produsele mici de panificaţie. |
1.9.6 | Fulgi de ovăz | 100 | |
1.9.7 | Cereale pentru micul dejun care constau în cel puţin 50 % tărâţe de cereale, produse rezultate din măcinarea boabelor de ovăz, produse rezultate din măcinarea boabelor de porumb, boabe de ovăz întregi, boabe de orz, boabe de porumb sau boabe de grâu dur şi care constau în mai puţin de 40 % produse rezultate din măcinarea boabelor de ovăz şi a boabelor întregi de ovăz | 50 | |
1.9.8 | Cereale pentru micul dejun care constau în cel puţin 50 % tărâţe de cereale, produse rezultate din măcinarea boabelor de ovăz, produse rezultate din măcinarea boabelor de porumb, boabe de ovăz întregi, boabe de orz, boabe de porumb sau boabe de grâu dur şi cel puţin 40 % produse rezultate din măcinarea boabelor de ovăz şi a boabelor întregi de ovăz | 75 | |
1.9.9 | Produse alimentare uşor masticabile şi ingerabile destinate copiilor de vârstă mică şi produse alimentare pe bază de cereale prelucrate, destinate sugarilor şi copiilor de vârstă mică (3) | 10 | Cu excepţia produselor din orez. Nivelul maxim se aplică substanţei uscate (5) a produsului astfel cum a fost introdus pe piaţă. |
1.9.10 | Produse alimentare destinate unor scopuri medicale speciale pentru sugari şi copii de vârstă mică (3) | 10 | Cu excepţia produselor din orez. Nivelul maxim se aplică substanţei uscate (5) a produsului astfel cum a fost introdus pe piaţă." |