Wolters Kluwer, Elemente similare veniturilor si cheltuielilor
Elemente similare veniturilor si cheltuielilor
Elemente similare veniturilor şi cheltuielilor
Prezintă tratamentul fiscal pentru elementele similare veniturilor şi cheltuielilor.
Proceduri legale prezentate sub formă de diagrame interactive, cu ajutorul cărora puteți verifica pas cu pas cum ar trebui să procedaţi într-un caz dat.
Află mai multe despre Fluxuri.
Doresti o prezentare?Contactează-ne!
Pas: Definiţii
În legislaţia fiscală românească nu există o definiţie a elementelor similare veniturilor şi cheltuielilor. Totuşi, conform IFRS, în cazul veniturilor, acestea reprezintă sume provenind din anularea unor cheltuieli pentru care s-a acordat deducere, sau sume reprezentând elemente de natura veniturilor înregistrate suplimentar. Nu reprezintă elemente similare veniturilor: sumele care provin din anularea unor cheltuieli pentru care NU s-a acordat deducere, sau sume provenind din anularea provizioanelor, care au reprezentat cheltuieli nedeductibile.
Tot conform IFRS, reprezintă elemente similare cheltuielilor: sumele reprezentând elemente de natura cheltuielilor, înregistrate suplimentar, numai dacă acestea SUNT deductibile, conform art. 25) din Codul Fiscal. Nu reprezintă elemente similare cheltuielilor: sumele care provin din anularea unor venituri, care au reprezentat venituri neimpozabile, sau sume rezultate din introducerea provizioanelor potrivit IFRS.
Exemple de venituri ș i cheltuieli care nu reprezintă elemente similare veniturilor/ cheltuielilor:
- sumele înregistrate în creditul contului rezultatul reportat din actualizarea cu rata inflaţiei a activelor, cu excepţia actualizării cu rata inflaţiei a mijloacelor fixe amortizabile şi a terenurilor, nu reprezintă elemente similare veniturilor;
- sumele care provin din anularea unor cheltuieli pentru care nu s-a acordat deducere nu reprezintă elemente similare veniturilor;
- sumele care provin din anularea unor venituri care au reprezentat venituri neimpozabile nu reprezintă elemente similare cheltuielilor;
- în cazul în care în rezultatul reportat provenit din alte ajustări, ca urmare a implementării reglementărilor contabile conforme cu Standardele internaţionale de raportare financiară ca bază a contabilităţii, se înregistrează sume care provin din retratarea unor provizioane, sumele care provin din anularea provizioanelor care au reprezentat cheltuieli nedeductibile nu reprezintă elemente similare veniturilor, iar sumele rezultate din constituirea provizioanelor conform reglementărilor contabile conforme cu Standardele internaţionale de raportare financiară nu reprezintă elemente similare cheltuielilor.
Pas: Exemple de elemente similare veniturilor
Exemple de elemente similare veniturilor:
- sumele care provin din anularea unor cheltuieli pentru care s-a acordat deducere ,
- sumele care reprezinta elemente de natura veniturilor inregistrate potrivit reglementarilor contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, cu exceptia dividendelor mentionate la art. 24 si a veniturilor neimpozabile definite la art 23.
Contribuabilii care aplică reglementările contabile conforme cu Standardele internaţionale de raportare financiară şi care la momentul retratării utilizează valoarea justă drept cost presupus vor avea în vedere şi următoarele reguli:
a) valoarea fiscală a mijloacelor fixe amortizabile şi a terenurilor este cea stabilită potrivit prevederilor art. 7 pct. 45 din Codul fiscal;
b) regimul fiscal al rezervelor din reevaluarea mijloacelor fixe amortizabile şi a terenurilor este prevăzut la art. 26 alin. (5) şi (6) din Codul fiscal;
c) transferul sumelor aferente reevaluării din contul 105 "Rezerve din reevaluare" în contul 1178 "Rezultatul reportat provenit din utilizarea, la data trecerii la aplicarea IFRS, a valorii juste drept cost presupus", respectiv al sumelor din contul 1065 "Rezultatul reportat reprezentând surplusul realizat din rezerve din reevaluare" în contul 1175 "Rezultatul reportat reprezentând surplusul realizat din rezerve din reevaluare" nu se impozitează, cu condiţia evidenţierii şi menţinerii sumelor respective în soldul creditor al conturilor 1178, respectiv 1175, analitice distincte. În situaţia în care sumele respective nu sunt menţinute în soldul creditor al conturilor 1178, respectiv 1175, analitice distincte, acestea se impozitează astfel:
(i) sumele care au fost anterior deduse şi care nu au fost impozitate potrivit art. 22 alin. (51) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în vigoare până la data de 31 decembrie 2015, respectiv art. 26 alin. (6) din Codul fiscal, se impozitează la momentul utilizării potrivit art. 26 alin. (5); diminuarea soldului creditor al conturilor de rezultat reportat, analitice distincte, se consideră utilizare a rezervei;
(ii) sumele care sunt deduse ulterior prin intermediul amortizării fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate şi/sau casate se impozitează concomitent cu deducerea amortizării fiscale, respectiv la momentul scăderii din gestiune a mijloacelor fixe şi terenurilor, după caz.
Contribuabilii care aplică reglementările contabile conforme cu Standardele internaţionale de raportare financiară utilizează referinţele pentru simbolul şi denumirea conturilor corespunzător reglementărilor contabile aplicabile.
Art. 21, alin. a), pct. 3; alin. b) pct. 1-2 din CF ș i pct. 9-10 din Normele la CF art. 21