Wolters Kluwer, Deductibilitatea cheltuielilor cu formarea profesionala

Fluxuri
Stare:  În vigoare
Versiune de la: 1 Martie 2024
Autor:

Deductibilitatea cheltuielilor cu formarea profesionala

Deductibilitate cheltuieli cu formarea profesională

Cheltuielile cu formarea profesională a angajaţilor sunt deductibile dacă sunt efectuate de persoana juridică în scopul desfăşurării activităţii economice

Pas: 100% deductibile la calcul impozit pe profit

În conformitate cu art. 25, alin. 1 cheltuielile pentru formarea şi perfecţionarea profesională a personalului angajat (nu şi în cazul Administratorului/ Administratorilor) sunt cheltuieli efectuate în scopul desfăşurării activităţii economice.

Conform alin. 4, lit. d) art. 25 Codul Fiscal nu sunt deductibile cheltuielile făcute în favoarea acţionarilor sau asociaţilor (în cazul în care administratorul este şi acţionar/asociat), altele decât cele generate de plăţi pentru bunurile livrate sau serviciile prestate contribuabilului, la preţul de piaţă pentru aceste bunuri sau servicii.

În completarea art. 25, alin. (1) Codul Fiscal este şi art. 34 si 37 din O.G. nr. 129/2000 cu modificările şi completările ulterioare, care prevede că societăţile comerciale, companiile şi societăţile naţionale, unităţile cooperatiste, regiile autonome şi alte instituţii pot efectua cheltuieli pentru formarea profesională a salariaţilor, cheltuieli care se deduc, după caz, din impozitul pe profit sau din impozitul pe venit.

Pe perioada în care participă la programe de formare profesională finanţate de angajatori salariaţii primesc drepturile salariale stabilite potrivit contractului individual de muncă pentru program normal de lucru.

Angajatorii suportă cheltuielile de deplasare pentru participarea la programele de formare profesională, dacă aceste programe se desfăşoară în altă localitate decât cea în care salariatul îşi are locul de muncă.

Art. 25 (1) şi (4) d) din Codul Fiscal şi art. 34 si 37 din OG 129/2000

Pas: Condiţii scutire TVA

Sunt scutite de TVA activităţile pentru formarea profesională a adulţilor prevăzute la art. 292 alin. (1) lit. f) din Codul Fiscal şi normele metodologice de aplicare, respectiv aceste activităţi prestate de către:

- persoanele autorizate conform Ordonanţei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,

- persoanele autorizate pentru formarea profesională a personalului aeronautic civil navigant prevăzut de Legea nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu modificările ulterioare, precum şi de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici pentru activitatea de perfecţionare profesională.

Sunt de asemenea scutite serviciile de formare profesională prestate de furnizorii de formare profesională în baza contractelor de parteneriat încheiate cu Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici în baza art. 23 din Hotărârea Guvernului nr. 1.066/2008 pentru aprobarea normelor privind formarea profesională a funcţionarilor publici.

Scutirea nu se aplică pentru studiile sau cercetarea efectuate cu plată de şcoli, universităţi sau orice altă instituţie de învăţământ pentru alte persoane. În acest sens a fost pronunţată hotărârea Curţii Europene de Justiţie în Cazul C-287/00.

Scutirea se aplică şi pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii strâns legate de serviciile educaţionale, precum vânzarea de manuale şcolare, organizarea de conferinţe legate de activitatea de învăţământ, efectuate de instituţiile publice sau de alte entităţi autorizate pentru activităţile de învăţământ sau pentru formarea profesională a adulţilor, prestarea de servicii de examinare în vederea obţinerii accesului la serviciile educaţionale sau de formare profesională a adulţilor. Insa nu este aplicabilă pentru achiziţiile de bunuri sau servicii efectuate de instituţiile publice sau de alte entităţi autorizate pentru activităţile de învăţământ sau pentru formare profesională a adulţilor, destinate activităţii scutite de taxă prevăzute la art. 292 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal.

Art. 292 (1) f) Codul Fiscal, pct. 42, din titlul VII, capitolul IX , secţiunea 1 din Normele Metodologice la art. 292 Codul Fiscal

Deductibilitatea cheltuielilor cu formarea profesionala Persoană juridică română Prestator Beneficiar Persoană juridică română Prestator Beneficiar Prestarea de servicii de formare profesională Condiţii scutire TVA Formarea profesională prin sistemul naţional de învăţământ (iniţială) Scutiri pentru operatorii economici care încheie contract de parteneriat cu instituţiile de învăţământ superior Formarea profesională în afara sistemului naţional de învăţământ Avantaj în natură angajat Model de contract de formare profesională Înregistrare cheltuieli cu formarea profesională Deductibilitate cheltuieli cu formarea profesională 100% deductibile la calcul impozit pe profit