Wolters Kluwer, Controlul si sanctionarea concedierilor nelegale

Fluxuri
Stare:  În vigoare
Versiune de la: 15 Noiembrie 2021
Autor:

Controlul si sanctionarea concedierilor nelegale

Controlul şi sancţionarea concedierilor nelegale

Concedierea sau eliberarea/destituirea din funcţie a unui angajat reprezintă încetarea contractului individual de muncă (CIM) pentru motive ce ţin sau nu de persoana salariatului. În legislaţia muncii există prevederi privind sancţionarea concedierilor nelegale, care ar trebui cunoscute înainte de a produce un litigiu angajatorului.

Controlul si sanctionarea concedierilor nelegale Persoana juridică Persoana juridică Situaţii şi perioade în care concedierea nu poate fi dispusă Condiţii care conduc la o concediere nelegală Controlul judecătoresc şi sancţionarea concediilor nelegale Controlul şi sancţionarea concedierilor nelegale Categorii de concedieri Concedierea ce ţine de angajat Concedierea ce ţine de angajator Interdicţii

Pas: Controlul şi sancţionarea concedierilor nelegale

Angajatorul poate proceda la concedierea salariatului din următoarele motive:

- Ce ţin de angajat

- Ce ţin de angajator

Legislaţia prevede situaţiile în care concedierea este interzisă, dar şi sancţiunile în cazul în care ea se produce în aceste situaţii sau altele care nu sunt în sensul respectării legislaţiei muncii.

Art. 58 din Codul muncii

Pas: Categorii de concedieri

Intelegand categoriile de concedieri legale, a situatiilor în care aceasta este interzisa sau în care nu poate fi dispusa, se poate preveni riscul ca o concediere sa fie considerate, în cazul unui litigiu, ca fiind nelegala.

De asemenea pot fi concedieri individuale (tratate în fluxul 19_HR_ Aspecte privind concedierea individuala) şi colective (tratate în fluxul 26_HR_procedura privind concedierea colectiva)