Wolters Kluwer, Chemarea in judecata a altei persoane

Fluxuri
Stare:  Ieşit din vigoare
Versiune de la: 20 August 2013 până la: 13 Aprilie 2015
Autor:

Chemarea in judecata a altei persoane

Chemarea în judecată a altei persoane

Chemarea în judecată a altor persoane este o formă de participare a terţelor persoane în procesul civil prin intermediul căreia, în scopul preîntâmpinării unui nou litigiu, părţile au dreptul de a solicita introducerea în proces a acelor persoane care ar putea pretinde aceleaşi drepturi ca şi reclamantul. Oricare din părţi poate să cheme în judecată o altă persoană care ar putea să pretindă aceleaşi drepturi ca şi reclamantul. Persoana chemată în judecată va căpăta întotdeauna calitatea de reclamant.

Pas: Există un proces început

Introducerea unui terţ într-un proces civil deja început de către alte persoane, părţile iniţiale, este de esenţa acestei instituţii. Nu contează natura procesului deja început. Nu este admisibilă, prin definiţie – întrucât nu se discută în contradictoriu un drept – o cerere de "chemare în judecată" a altei persoane în procedura necontencioasă.

Chemarea in judecata a altei persoane Instanţa Instanţa Comunicarea cererii Continuarea judecăţii iniţiale Înregistrarea cererii Soluţionarea admiterii în principiu Decizia instanţei Terţul devine reclamant Partea Partea Există un proces început Introducerea căii de atac Formularea cererii Respinge Admite Respinge Admite

Pas: Formularea cererii

Cererea de chemare în judecată a altei persoane este o cerere "preventivă", ea fiind făcută în considerarea faptului că cel chemat ar putea să se prevaleze într-un viitor litigiu de aceleaşi drepturi ca reclamantul. Cererea făcută de reclamant sau de intervenientul principal se va depune cel mai târziu până la terminarea cercetării procesului înaintea primei instanţe.

Cererea făcută de pârât se va depune în termenul prevăzut pentru depunerea întâmpinării înaintea primei instanţe, iar dacă întâmpinarea nu este obligatorie, cel mai târziu la primul termen de judecată.